Мотиви прискорювати Мінський процес є тільки у Росії – експерт

Карикатура Євгенії Олійник

Ватажки незаконних збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР» заявляють, що Україна порушує перемир'я. За їхніми словами, Збройні сили України нібито продовжують обстрілювати територію, підконтрольну бойовикам, а значить хочуть війни. До сьогодні не розведені війська в одній з трьох пілотних зон Станиці Луганській. А 19 жовтня у Берліні зустрінуться лідери «Нормандської четвірки» – України, Франції, Німеччини та Росії. Раніше в Москві заявляли, що така зустріч відбудеться за умови, якщо буде про що говорити. Чи є надія на прорив у Мінську та «нормандському форматі» ще до виборів у Франції, Німеччині та головному союзникові України на Заході США?

За словами політолога Юрія Романенка, до завершення виборчого процесу у Європі та США не варто сподіватися на якісь прориви у перемовинах щодо Донбасу.

Мінськ виконує завдання затягування часу, а час працює на нас
Юрій Романенко

«Мотивація прискорювати процес є тільки у Росії. Їй вигідно, аби Україна прийняла «ЛНР» – «ДНР» на умовах Путіна. А це можливо якраз лише у форматі мінських домовленостей. Наші західні партнери все частіше ставлять запитання: якщо ви не хочете це приймати, то яка альтернатива? Це не означає, що ми маємо виходити з мінського процесу. На цьому етапі у ньому ми зайшли у глухий кут, але він виконує завдання затягування часу. А час працює на нас», – каже політолог.

Погоджується з тим, що мінський процес є лише затягуванням часу, і колишній представник України у контактній групі у Мінську Роман Безсмертний. Більшу надію він покладає на Нормандський формат.

Завіса буде опущена, а через рік ми отримаємо за нею інших акторів
Роман Безсмертний

«Весь зміст мінського процесу в тому, щоб домовлятися, щоби далі домовлятися. Якщо ця концепція буде виконана, то це максимально, що можна зробити у нинішніх міжнародних умовах, які складаються. Я думаю, що у цьому плані «Нормандська четвірка» зіграє ключову роль. Буде продемонстровано, що «тіло» ще тепле і ще дихає. Не дуже серйозно там дихає, але дихає. Максимально, що можна очікувати від цієї зустрічі, – це продовжити діалог. Не тільки рішення. З моєї точки зору, це може бути, як у театрі – завіса. Завіса буде опущена, а через рік ми отримаємо за нею інших акторів. Змінених частково. А після того ще невідомо, чи вона підніметься взагалі», – вважає Безсмертний.

Експерт від України у контактній групі у Мінську Ольга Айвазовська наголошує на тому, що тільки завдяки підтримці переговорного процесу вдається утримувати режим західних санкцій проти Росії.

Без Мінська не буде санкцій. Подушка економічної стабільності у РФ – до 2018 року. Тоді в економіці Росії почнуться незворотні процеси
Ольга Айвазовська

«У мінському форматі немає довіри. Немає правди, тому що Росія не визнає себе стороною. У нас є тільки час і розмови. Чи цей час грає на нас? Без Мінська не буде санкцій. А санкції грають проти Росії в інтересах України. Подушка економічної стабільності у РФ – за різними підрахунками – до 2018 року. Тоді в економіці Росії почнуться незворотні процеси, які не можна буде стабілізувати ані золотовалютним запасом, нафтодолорами, газодоларами, яких все менше і менше. Мінськ – це виграний час для того, щоби Україна могла посилити свої позиції», – пояснює значення процесу Айвазовська.

Президент України Петро Порошенко повідомив, що до зустрічі у «нормандському форматі», що запланована на 19 жовтня, того ж дня відбудеться зустріч між ним та Ангелою Меркель і Франсуа Олландом без Володимира Путіна.

У Кремлі ж заявляють, що президент Росії Володимир Путін 19 жовтня відвідає Берлін для участі у зустрічі «Нормандської четвірки».

«Президент завтра вирушить до Берліна, де він проведе переговори з Меркель, Олландом і Порошенком», – заявив у вівторок речник президента Росії Дмитро Пєсков.

ВИПУСК ПОВНІСТЮ: