«OpenDataBot» – система, що попередить про рейдерство

Олексій Іванкін, програміст із Дніпра, автор системи OpenDataBot, яка попереджає про рейдерство

«У вашої компанії змінився директор. І нею ви вже не керуєте». Повідомлення схожого змісту боїться отримати будь-який керівник, адже свідчить воно про ймовірне рейдерство, яке останнім часом набрало в Україні шалених масштабів. Але саме таку звістку одного дня отримав разом зі своїм партнером програміст із Дніпра Олексій Іванкін. З цього приводу було порушено кримінальну справу та жодного результату розслідування не дало. Тож він вирішив створити систему, яка б убезпечила підприємців від подібних ситуацій і розробив «OpenDataBot» – сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів. Цей сервіс збирає інформацію з відкритих державних реєстрів та інших джерел і миттєво надсилає повідомлення про зміни у реєстрах на месенджер Telegram, Facebook Messenger або Skype. Радіо Свобода розпитало Олексія про необхідність і дієвість такого інструменту для українського бізнесу.

– Чому вирішили створили цього бота?

– Наша компанія «908» – одна з небагатьох продуктових ІТ-компаній в Україні і ми напряму залежимо від якості цих продуктів, оскільки на них і заробляємо. Відповідно для нашої компанії активи – це не лише співробітники, але й домени, торгові марки тощо. Одного дня ці активи комусь здалися дуже привабливими й ми зіткнулися з рейдерським захопленням наших активів, а точніше наших часток у компанії. Виглядало це так, що мені і моєму партнеру сказали, що у тій компанії, де у нас частка, змінено директора. Ми відкрили реєстр і побачили, що дійсно, там вже зовсім інші люди. В результаті в Дніпрі була порушена кримінальна справа, але з того часу пройшло два роки і розслідування не дало жодних результатів. Встановлено лише факти: ніби ми прийшли до державного реєстратора, принесли документи, що начебто виходимо з компанії.

Але проблема в тому, що це не єдиний випадок. У своєму місті ми

Знаємо щонайменше шість аналогічних випадків, де все проходить за такою ж схемою і бенефіціарами стають практично одні і ті ж люди, пов’язані з діючою владою

знаємо щонайменше шість аналогічних випадків, де все проходить за такою ж схемою і бенефіціарами стають практично одні і ті ж люди, пов’язані з діючою владою. Далі порушуються кримінальні справи, правоохоронці не розслідують їх та закривають, а суди дуже довго тягнуть відновлення права власності. Зрозуміло, активи таких компаній вже можуть бути по декілька разів перепродані.

– Як таке стало можливим?

– Ці шість випадків відбулися у 2013-14 роках. Але спочатку цього року Міністерство юстиції оголосило про низку нововведень, згідно з якими жити бізнесу повинно було б стати легше. Але через ці зміни у роботі з реєстрами з’явився і нюанс, що нотаріуси отримали право переписувати і нерухомість, і корпоративні права в компанії. Відповідно країною покотилася нова хвиля рейдерських атак. Ми задумались, що з цим можна зробити і вирішили розробити сервіс, який буде слідкувати і якнайшвидше інформувати людей про те, що відбувається з їхніми компаніями.

– Яким чином цей сервіс працює?

– Всі ми знаємо і користуємося месенджерами. Це Facebook messenger, Skype, Telegram. У будь-якому з них ви додаєте собі у контакт-лист співбесідника – бота, основна функція якого пошук інформації у всіх реєстрах. Тобто ви набираєте назву контрагента або код ЕДРПОУ і отримуєте інформацію про те, які зміни відбувалися за останній період часу, чи є у судовому реєстрі якісь рішення по цій компанії і чи не знаходиться ця компанія в місцях масової реєстрації. Це ті маркери, які дозволяють зрозуміти, наскільки ваш майбутній контрагент чистоплотний. А якщо ви підпишетесь на зміни своєї компанії, то зможете отримати повідомлення у разі зміни директора й зможете оперативно реагувати на ситуацію.

Приклад повідомлення від OpenDataBot

– З якими реєстрами ви працюєте?

Ми працюємо з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань та реєстром судових рішень

– Ми працюємо з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань та реєстром судових рішень. Намагаємося додати й інші. Але повірте, й з цими двома є ще багато роботи.

– Що маєте на увазі?

Практично жодне з міністерств вимоги закону «Про доступ до публічної інформації» не виконує, адже на реєстри ставлять заглушку і ти повинен кожного разу доводити, що ти не робот

– Основна проблема в тому, що згідно з законом, дані у реєстрах мають бути відкриті, але ця відкритість означає, що дані повинні бути доступні і для автоматичної обробки. Разом з тим практично жодне з міністерств вимоги закону «Про доступ до публічної інформації» не виконує, адже на реєстри ставлять заглушку і ти повинен кожного разу доводити, що ти не робот.

Якщо коротко, то в Україні повноцінно не відкритий жоден реєстр і це наразі велика перепона

Наприклад юрист, що хоче перевірити чи все в порядку з контрагентами, з якими працює його компанія, чи навіть підприємець, який сам хоче це зробити, вони повинні витрачати кожного разу багато часу на цю процедуру. Тобто, якщо коротко, то в Україні повноцінно не відкритий жоден реєстр і це наразі велика перепона. Тому зараз ми подали петицію на сайті Кабінету міністрів, де просимо Мін’юст оприлюднити інформацію не лише про директора, статус компанії і її адресу, але й вказати власника компанії. Так само просимо Державну фіскальну службу викласти у вільний доступ реєстр платників ПДВ.

– Але, щоб люди повірили в ефективність вашого бота, потрібні історії його успіху. Чи вдалося завдяки йому запобігти рейдерству?

На даний момент ми моніторимо 8 тисяч компаній

– На даний момент ми моніторимо 8 тисяч компаній. Це практично 1% від усіх активних компаній в Україні. Поки що інформацію про спробу рейдерського захоплення ми ще не отримували, але я точно знаю, що багато компаній переглянули свої відносини з діючими чи майбутніми контрагентами, яким вже готували передоплату, оскільки вивчили витяги з реєстру судових рішень, де контрагенти відмовляються від виконання своїх обов’язків.

– Ви мабуть знаєте, що ваша ідея не нова і міністр юстиції Павло Петренко вже говорив про плани запустити сповіщення про зміну в реєстрах за допомогою смс-повідомлень…

Важливіше просто відкрити дані. Буде видно зв’язки між політиками і фінансовими групами, платежами з бюджету

– Тут потрібно розуміти, що в ідеалі ви повинні контролювати не лише свою компанію, але й компанії, з якими працюєте і це повинно відбуватись моментально. По-друге, невідомо, як у міністерства з’являться всі мобільні телефони усіх українських компаній. Але повторюсь, що важливіше просто відкрити дані. Тоді бізнес сам зможе слідкувати за змінами. Крім того, одразу буде видно зв’язки між політиками і фінансовими групами, платежами з бюджету і так далі. А зараз, наприклад, якщо ви, як журналіст, захочете зрозуміли взаємозв’язок між компаніями, вам потрібно кожного разу заходити, шукати інформацію за різні дати, адже в компанії могли змінюватись власники, і платити за це гроші. А ми збираємо і зберігаємо інформацію за весь період існування компанії. Мабуть саме тому журналісти наразі наші найбільш вдячні користувачі.

– А хто ще користується сервісом?

– Аудиторія бота – 4200 користувачів, щодня ним користується до 1000 осіб. Після кожного релізу ми відразу отримуємо зворотний зв'язок, в ботах це дуже просто. За результатами спілкування з користувачами (а в основному це юристи і власники бізнесів), ми додали функціональність по передплаті на нові рішення у судовому реєстрі, аналітику за адресою компанії і пошук по приватних підприємцях. Сподіваємося, що створивши зручний інструмент для українського бізнесу, ми також покажемо приклад, а якщо треба, то й допоможемо створювати нових корисних ботів.