Не вірю, що Тіллерсон як держсекретар США служитиме Кремлю – Рибачук

Your browser doesn’t support HTML5

Хто такий Тіллерсон? (відео)

Новобраний президент США Дональд Трамп формально оголосив, що висуває керівника енергетичного велетня, компанії ExxonMobil, Рекса Тіллерсона на посаду державного секретаря США. У заяві, що її поширила перехідна команда Трампа, новобраний президент каже, що «чіпкість, значний досвід і глибоке розуміння геополітики роблять його чудовим вибором на посаду державного секретаря». Тіллерсон як голова ExxonMobil мав серйозні енергетичні бізнес-проекти в Росії, а також виступав проти західних санкцій, накладених за дії Кремля в Україні. Нині в Україні не поспішають з передбаченнями, яким держсекретарем США буде Тіллерсон, але звучать і голоси проти того, щоб малювати майбутнього керівника американської дипломатії «проросійською людиною».

У своїй заяві Рекс Тіллерсон подякував за честь бути висунутим на посаду державного секретаря і заявив, що поділяє бачення Дональда Трампа щодо «відновлення довіри до зовнішньої політики Сполучених Штатів та реалізації національних інтересів нашої країни».

Як кажуть джерела в команді Трампа, новообраний президент остаточно пристав на кандидатуру 64-річного Тіллерсона, коли з цим вибором погодились екс-керівники Держдепартаменту Джеймс Бейкер і Кондоліза Райс, а також екс-міністр оборони США Роберт Ґейтс.

Інше неназване джерело в перехідній команді сказало, що Трамп переконаний: Тіллерсон зможе адекватно відповісти на запитання щодо його стосунків із Росією.

Реагуючи на оголошення, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висловив сподівання, що «прагматизм», який, як він висловився, притаманний Трампу й Тіллерсону, стане «основою для взаємовигідних відносин».

Претендента та держсекретаря має затверджувати Сенат США, і під час слухань, ймовірно, Тіллерсона активно запитуватимуть про Росію.

Впливові сенатори, включно з республіканцем Джоном МакКейном, сказали, що ці зв’язки викликають стурбованість. «Тут є привід для занепокоєння для мене, що він має такі близькі стосунки з Володимиром Путіним і, звичайно, вони укладали такі великі угоди разом, і що це впливатиме на його підхід до Володимира Путіна та російської загрози», – сказав МакКейн телеканалу CBS.

Джон Маккейн

ExxonMobil має значні інтереси в Росії в галузі видобутку енергоресурсів, і Тіллерсон критикував санкції США, накладені на Москву за дії в Україні, що зменшило масштаб операцій компанії в Росії.

Володимир Путін нагородив Тіллерсона «Орденом дружби» в 2013 році за «значний внесок у посилення співпраці в паливно-енергетичному секторі».

Володимир Путін та Рекс Тіллерсон тиснуть одне одному руки на енергетичному саміті. Санкт-Петербург, червень 2013 року

ExxonMobil має проект видобутку нафти поблизу острова Сахалін на російському Далекому Сході. У 2011 році американський енергетичний гігант підписав угоду з російською державною компанією «Роснефть» щодо видобутку в Арктиці й Сибіру. Угода, вартість якої спочатку оцінювали в 3,2 мільярда доларів, не була реалізована через західні санкції проти Росії.

Тіллерсон і Україна

Є певні побоювання конкретно щодо пана Тіллерсона через те, що він очолював велику компанію, яка мала великі інтереси в Російській Федерації. Ці інтереси були трохи не реалізовані через санкції проти Росії
Володимир Ар'єв

В Україні перша реакція на висунення Трампом Тіллерсона на посаду держсекретаря є досить обережною й стриманою. Вона зводиться до того, що висновки робити зарано, треба подивитися.

«Власне, я вважаю, що будь-яка персона має спочатку продемонструвати на посаді, що вона може, перед тим, як давати їй якісь оцінки, – каже депутат Володимир Ар’єв в інтерв’ю Радіо Свобода. – Але є певні побоювання конкретно щодо пана Тіллерсона через те, що він очолював велику компанію, яка мала великі інтереси в Російській Федерації. І зокрема ці інтереси були трохи, так би мовити, не реалізовані через санкції проти Росії».

Володимир Ар'єв

Треба подивитися на його перші кроки
Володимир Ар'єв

«Тому я вважаю, що треба буде подивитися на його перші кроки напочатку, якщо він буде призначений. Побачимо, чи він на посаді держсекретаря залишився бізнесменом, чи став американським державним посадовцем. Тому оця невизначеність може певним чином і лякати», – додає Ар’єв, який є членом Комітету із закордонних справ Верховної Ради.

А колишній віце-прем’єр з євроінтеграції Олег Рибачук в інтерв’ю Радіо Свобода закликає не поспішати вішати на Тіллерсона ярлики.

Я не поділяю таку досить односторонню характеристику, що на посаді держсекретаря буде проросійський політик. Ми дуже легко зараз вішаємо ярлики
Олег Рибачук

«Я був готовий до такого рішення, і я не поділяю таку досить односторонню характеристику, що на посаді держсекретаря буде проросійський політик, проросійська людина, яка буде слугувати інтересам Кремля чи буде виступати проти санкцій зокрема. Я не хочу бачити все чорно-білим. Ми дуже легко зараз вішаємо ярлики. То була наша помилка, коли ми готувалися до виборів у США, приставши на спрощені підходи, і намагаємось мислити категоріями «перемога»-«зрада», – каже Рибачук, який очолює громадську організацію «Центр UA».

Рибачук каже, що розуміє логіку людини, яка керувала однією з найбільших компаній світу і підписувала величезні контракти з Росією і за це отримала нагороду: «Це був бізнесмен, який вирішував бізнесові питання, і Путін, між іншим, велику увагу приділяє бізнесу. Тому тут, як-то кажуть, суто бізнес і нічого особистого!»

Олег Рибачук

«І коли цей новий керівник Держдепу набуде повноважень і йому треба буде реалізовувати політичний порядок денний адміністрації Трампа, і вони зіткнуться з таким «партнером», як Путін і Росія, – там неминуче будуть виникати серйозні суперечності», – каже Рибачук в інтерв’ю.

Тіллерсон і санкції проти Росії

Щодо питання санкцій, які США запровадили разом з ЄС проти Росії, то депутат Ар’єв переконаний, що Тіллерсон повинен буде їх продовжувати в разі відсутності змін у поведінці Кремля.

«Я вважаю, що світове співтовариство буде зобов’язане продовжувати санкції, допоки результат не буде відчутним. Якщо будуть якість інші речі, то це буде надзвичайно поганим прикладом, надзвичайно поганим знаком для ситуації в світі. Тому людина, яка посідає певну посаду, має розуміти – особливо в Америці! – що від неї може залежати ситуація не тільки в її бізнесі, але й в усьому світі», – каже Ар’єв в інтерв’ю.

«Я думаю, що продовження санкцій ще на півроку не буде переглядатися. Як мінімум на півроку! Що буде через півроку, важко сказати… Але потрібно буде продемонструвати нашим американським партнерам, що ми дуже ефективно використовуємо їхню допомогу, що у нас ефективні зміни в армії, що у нас зникає корупція і що ми є передбачуваним партнером», – зауважує Олег Рибачук, додаючи, що особисто йому цікаво буде подивитися на Рекса Тіллерсона біля керма Держдепартаменту, як на «людину, що займалася геоекономікою, тепер буде таким геополітичним гравцем».