Трамп оголосив боротьбу з нелегальною імміграцією і будівництво стіни з Мексикою

Президент США Дональд Трамп. Вашингтон, 23 січня 2017 року

Президент США Дональд Трамп підписав два розпорядження щодо прикордонної безпеки та імміграції. Одне з них стосується планів будівництва «стіни» вздовж південного кордону, йдеться про фізичний бар’єр між США і Мексикою. В інтерв’ю ABC News Трамп зазначив, що будівництво розпочнеться через кілька місяців, наголосивши, що за цей проект заплатить Мехіко (там це рішуче відкинули). Інше розпорядження передбачає відмову в федеральному фінансуванні від центральної влади США для міст чи штатів, влада яких, переважно демократи, не співпрацює з Вашингтоном у суворих заходах проти нелегалів. Напередодні у ЗМІ припускали й можливість запровадження тимчасової заборони на прийом біженців і припинення видачі віз до США для громадян Сирії, Іраку, Ірану та низки інших мусульманських країн, але наразі цього не сталося. Про цю ситуацію і про припущення щодо подальших кроків Дональда Трампа Радіо Свобода розпитало директора з комунікації і зв’язків з громадськістю базованого у Вашингтоні Інституту міграційної політики Мішель Міттелстадт.

– Як такі ініціативи президента Дональда Трампа можуть вплинути на ситуацію з міграцією у США?

Це перші кроки президента Трампа щодо того, що він обіцяв під час президентської кампанії щодо імміграції, зокрема у питаннях імміграції з країн, які він називав «схильними до тероризму»

– Це перші кроки президента Трампа щодо того, що він обіцяв під час президентської кампанії щодо імміграції, зокрема в питаннях імміграції з країн, які він називав «схильними до тероризму». Під час кампанії він також висловлював скептицизм щодо програми переселення біженців. Тож це може мати вплив на переміщення біженців, зокрема з цих кількох країн.

Якщо ми подивимося на кількість переселення біженців, то 40% тих, які в’їхали минулого року до США, були з цих семи країн, яких і стосуються (очікувані – ред.) дії президента.

Мішель Міттелстадт

– Про які конкретно сім країн ідеться?

– Йдеться про Іран, Ірак, Лівію, Сомалі, Судан, Сирію і Ємен.

Хочу зазначити, що ще немає чітко сформульованого повідомлення від адміністрації щодо цього. Виглядає, що ще багато деталей мають бути розроблені. Але очевидно, що йтиметься про ці країни.

– Як це можуть сприйняти у світі?

Це країни, з яких виходить велика кількість біженців для переселення. Щодо цього, думаю, буде різка реакція міжнародної спільноти

– Щодо всієї імміграції, то ці країни мають невелику кількість мігрантів у США. Це не є країни, громадяни яких зараз часто їздять до США. Але це країни, з яких виходить велика кількість біженців для переселення. І щодо цього, думаю, буде різка реакція міжнародної спільноти, гуманітарних організацій, і, зрозуміло, це буде предметом для дебатів у США.

Щодо кількості біженців, то у 2015 році їх було 28 тисяч з цих семи країн. Це 40% з 70 тисяч біженців, які переселилися до США того року

– А якою є статистика щодо відвідання США представниками цих семи країн та скільки біженців звідти перебуває у вашій країні?

– Щодо кількості біженців, то у 2015 році їх було 28 тисяч з цих семи країн. Це 40% з 70 тисяч біженців, які переселилися до США того року. Що ж до в’їзду громадян з цих країн без тимчасового права на проживання, то йдеться про 90 тисяч людей – це 1% від загальної кількості тих, хто в’їхав до США без імміграційної мети упродовж 2014 року.