Чекати на сенсацію від приїзду Путіна в Угорщину не варто – експерт

Президент Росії Володимир Путін (п) і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на спільній прес-конференції, Росія, 17 лютого 2016 року

У четвер, 2 лютого, президент Росії Володимир Путін на трьох літаках з великим почтом і майже половиною складу кабінету міністрів прибуває з офіційним візитом до Будапешта. До цієї події з розмахом готувалася й угорська сторона. Але чи справдяться надії сторін по завершенню переговорів?

Російська делегація зацікавлена в обговоренні питань європейського і міжнародного порядку денного, зокрема покращення стосунків між Європейським союзом і Росією, випливає зі слів помічника Володимира Путіна Юрія Ушакова. Він заявив агентству ТАСС, що «угорці грають у цьому контексті доволі позитивну роль».

Ушаков також припустив, що Володимир Путін на зустрічі з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном обговорить у четвер ситуацію в Україні у зв’язку з останніми подіями в районі Авдіївки.

Зі свого боку, угорська сторона розраховує на пришвидшене отримання багатомільярдного російського кредиту, щоб модернізувати і збільшити потужності діючої Пакшської АЕС, так званий Пакш-2. Крім того, Будапешт зацікавлений у стабільних поставках російського газу після 2021 року та вкладенні угорських інвестицій у російські регіони.

Європа не може ігнорувати силу та можливості Росії, переконує прем’єр-міністр Угорщини.

Недоцільно у Європі лишити поза увагою проявлену в Росії силу і водночас можливості
Віктор Орбан

«Росія, кажімо відверто, вижила в ситуації ізолювання та експериментів із повалення існуючої системи влади в Росії з боку Заходу. Вона пережила низькі ціни на нафту, вижила в умовах санкцій і розхитування внутрішньої ситуації неурядовими організаціями. Тому недоцільно у Європі лишити поза увагою проявлену в Росії силу і водночас можливості», – заявив Віктор Орбан.

Втім, аналітик Ілдіко Чугай із Будапешта, посилаючись на свої джерела в угорському уряді, досить скептично налаштована щодо значних політичних чи економічних проривів на сьогоднійшній зустрічі між Орбаном і Путіним.

Цією поїздкою Путін демонструє світу, що керівник держави, члена НАТО і ЄС, його гостинно зустрічає
Ілдіко Чугай

«Мене поінформували, що чекати на сенсації щодо АЕС Пакш-2 чи в інших економічних галузях не варто. Уряд Орбана навіть не збирається ветувати санкції проти Росії. Для Путіна візит у Будапешт важливий тому, що після анексії Криму європейські лідери, наскільки мені відомо, не зустрічалися з ним на своїй території. А цією поїздкою Путін демонструє світу, що керівник держави, члена НАТО і ЄС, його гостинно зустрічає», – зазначає Чугай.

Керівництво Українського національного самоврядування Угорщини скликає своїх прибічників для проведення у центрі Будапешта флешмобу #StopPutinsWarInUkraine.

Також стало відомо, що угорські українці у приватному порядку можуть взяти участь у вуличних протестах громадян, які хочуть висловити свою незгоду проти політики зближення Угорщини з путінською Росією.

Попри те, що проведення цієї акції наразі залишається під питанням, заступник голови опозиційної партії «Разом» Пейтер Югас заявив, що демонстація відбудеться навіть тоді, якщо людей розганятимуть водометами.