«Гради» бойовиків залишили вдову із дитиною без родинного будинку

Анна біля знищеного будинку, Авдіївка, 27 березня 2017 року

26 березня близько півдня реактивні снаряди «Град» майже влучили в два будинки в старій частині Авдіївки. Без даху залишилося п’ять мирних мешканців. Серед них – вдова з дитиною. Всього 25-26 березня артилерія російсько-сепаратистських сил пошкодила в Авдіївці два десятки домівок. Отримати на їхнє відновлення бюджетні кошти поки неможливо.

Your browser doesn’t support HTML5

Зруйновані «Градами» будинки в Авдіївці (відео)

Мешканка Авдіївки на ім’я Анна виховує семирічну доньку Катю. Цього вересня дитина має піти до школи. Зараз вони живуть разом із матір’ю Анни в новій частині міста. Їхній родинний будинок розташовано занадто близько до лінії фронту – 2-3 кілометри від відомої «промзони». Домівка потерпала від пострілів ще в перший рік війни, але пошкодження були невеликі.

«До цього лише вікно одного разу було вибито осколком. Тоді був ще живий Сергій (чоловік Анни – ред.), він його якось відремонтував і все. Він називав цей дім – мій родинний маєток. Домівку ще його дід будував», – розповідає Анна.

Чоловік помер два роки тому і Анна не захотіла залишатися в старій домівці одна із маленькою дитиною. Тим більше , що поступово бої в районі Авдіївки ставали все запеклішими. Жінка переїхала до свої батьків, які мають квартиру в новій частині міста.

Думала, як все закінчиться, то повернемось додому. А зараз нам повертатися немає куди

«Думала, як все закінчиться, то повернемось додому. А зараз нам повертатися немає куди», – підсумовує вона, ледве стримуючи сльози. «Град» влучив в передню частину домівки, але від вибухової хвилі навіть поповзли стіни. Шпалери із ведмедиками в дитячій кімнаті потріскалися, крізь тріщини можна побачити цегляну кладку. Пошкодила хвиля і кілька будинків поруч.

Як розповіли Радіо Свобода фахівці у військово-цивільної адміністрації, багато домівок в Авдіївці зроблені з традиційної глино-солом’яної цегли. Вона дешева, проста у виготовленні й ефективно утримує тепло всередині будівлі. Але, якщо порушити герметичність стіни, така цегла одразу вбирає вологу і доволі швидко обрушується.

Анна говорить, що не знає, чи буде відновлювати будинок. Навіть якщо б вона захотіла, то не змогла б залишити матір – два місяці тому від раку помер її батько і тепер вони живуть втрьох.

З будинку, куди влучив снаряд, усі якраз вийшли

Ще одна серйозна жертва «Градів» – відносно новий, двадцятирічний будинок на вулиці Бєлінського. Він розташований на кілька кілометрів далі від «промзони» і там досі жили люди – чоловік із дружиною та дитиною.

Одного разу, ще давно, біля дому впав осколок, але майже не пошкодив будівлю. Цього разу «Град» влучив прямо у вітальню, говорить батько власника, Валентин Грідін. На щастя, вдома нікого не було – це була неділя, і родина пішла в центр Авдіївки у справах.

Григорія радують ікони, які пережили обстріл «Градів» – вони стояли в кутку кімнати, вони справді зовсім не побиті осколками. Їх він показує і нам, і показував чеським журналістам, які приїжджали до нього раніше.

Всього від обстрілів Авдіївки з боку російсько-сепаратистських сил від початку війни постраждало близько 900 домівок. Пошкодження різні – деякі зруйновані вщент, деякі – ще будуть стояти. Більше від третини пошкоджених будівель зазнали руйнувань за останні півроку від обстрілів артилерії великих калібрів.

У військово-цивільній адміністрації кажуть, що ремонтувати пошкоджені домівки за бюджетні кошти вони не можуть – закон про матеріальні компенсації громадянам, які постраждали від війни, вже є, але процедура виплат ще не запроваджена. Єдине, чим може допомогти місцева влада, – це будівельні матеріали. І то лише, якщо їх потрібно небагато, і якщо вони є в розпорядженні.

Деяким мешканцям допомагають міжнародні гуманітарні організації, проте на відновлення домівок в найгарячіших районах Авдіївки кошти не виділяють, наголошують у керівництві адміністрації, тому що побоюються повторного зруйнування.

Фоторепортаж: Розбита Авдіївка