«Український вибір» і сам Медведчук є антиукраїнськими по своїй суті» – Бобиренко про подію в Конотопі

Голова організації «Український вибір» Віктор Медведчук (праворуч) та радник президента Росії Сергій Глазьєв, якого Генпрокуратура України звинувачує у воєнних злочинах і причетності до так званої «русской весни» (архівне фото)

Конотоп – Відео, на якому міський голова Конотопу, свободівець Артем Семеніхін зриває захід партії Віктора Медведчука «Український вибір», викликало ажіотаж у соцмережах. Семеніхін «Український вибір» називає антиукраїнським. Він не «зірвав», говорить, а «не дозволив» проводити державну зраду в своєму місті. В «Українському виборі» всі звинувачення спростовують. Експерти ж говорять: щоб не було подібних ситуацій, мають добре працювати спецслужби, всі антиукраїнські організації мають бути заборонені на державну рівні

Так закінчився захід партії «Український вибір» у Конотопі на Сумщині. Міський голова Артем Семеніхін «припинив», за його словами, антиукраїнську діяльність. Розповідає, що довелося покинути справи в Києві і навіть перевищити швидкість, аби встигнути й не дати відбутися «сепаратистському шабашу». Зазначає, що як учасник АТО, не міг допустити цього у рідному місті.

Мені зателефонували з Конотопа, сказали, що тут відбувається сепаратистський шабаш, що приїхали озброєні «тітушки»
Артем Семеніхін

«Я був у відрядженні в Києві, за 250 кілометрів від Конотопа. Я був на засіданні НКРЕ. Мені зателефонували з Конотопа, сказали, що тут відбувається сепаратистський шабаш, що приїхали озброєні «тітушки». Я одразу вирушив на Конотоп. Коли приїхав, вони вже почали голосування за якийсь там місцевий референдум, на кшталт того, що були в Донецьку, в Луганську. Я учасник бойових дій в зоні АТО, воював у складі 92-ої бригади. Я діючий офіцер ЗСУ, тимчасово відкомандирований для виконання обов’язків міського голови. Звичайно, що я зайшов і одразу… зробив те, що зробив. Не дозволив проводити оцю дурню, шабаш, оцю зраду України в нашому місті, місті українських перемог – Конотопі. Я попередив, що якщо вони знову тут з’являться, то з ними ніхто церемонитись не буде, а одразу викидатимуть з вікна», – розповів міський голова Конотопу Артем Семеніхін.

За словами голови «Національного корпусу» Сумщини Сергія Яременка, який також брав участь у блокуванні заходу «Українського вибору» в Конотопі, спочатку організатори планували провести зібрання партії в Сумах, але побоялися, що там його зірвуть.

Цим «шабашем» «Український вибір» хотів звинуватити Україну у невиконанні «Мінських угод»
Сергій Яременко

«Цим «шабашем» «Український вибір» хотів звинуватити Україну в невиконанні «Мінських угод». За інформацією, яку я маю, цей захід мав відбутися в Сумах, але в останній момент вони його перенесли в Конотоп. Бо в Сумах його б не дали навіть почати», – говорить голова «Національного корпусу» Сумщини Сергій Яременко.

Дії Семеніхіна – бандитські?

У прес-службі «Українського вибору» всі звинувачення щодо сепаратизму та антиукраїнської діяльності спростовують. Запевняють, що учасники руху виступають за суверенну й територіально цілісну Україну. А от дії Семеніхіна називають бандитськими.

Наші заходи намагаються зірвати представники «партій війни», які не зацікавлені в тому, щоб конфлікт на Україні був урегульований мирним шляхом
Олег Бабанін

«Нас намагаються заблокувати, наші заходи намагаються зірвати представники «партій війни», які не зацікавлені в тому, щоб конфлікт на Україні був урегульований мирним шляхом. Я думаю, що цим діям оцінку мають давати правоохоронці. Це був напад, здійснений за допомогою, на мою думку, абсолютно бандитських методів», – прокоментував ситуацію прес-секретар «Українського вибору» Олег Бабанін.

Забороняти діяльність антиукраїнських організацій має не Семеніхін, а держава

Якщо міський голова Конотопа і вийшов за рамки своїх повноважень, вважає експерт «Бюро аналізу політики» Віктор Бобиренко, то зробив це на користь інтересів України. А от подібні до «Українського вибору» партії та організації Бобиренко пропонує забороняти на державному рівні.

«Український вибір» Медведчука, як і сам Медведчук, є антиукраїнськими по своїй суті, за своїми завданнями
Віктор Бобиренко

«Український вибір» Медведчука, як і сам Медведчук, є антиукраїнськими по своїй суті, за своїми завданнями. І тому будь-які дії, які б унеможливлювали їхню діяльність, я підтримую і як людина, і як експерт. Проте тепер вони говоритимуть, що Семеніхін вийшов за рамки своєї компетенції і це не в правовому полі України. Тепер половина людей кричатиме «зрада!», інша – «перемога!». Я кажу, що це перемога. Адольф Гітлер теж говорив, що всі його дії ведуть до миру. Те ж саме говорить і Путін. Що Путін, що Медведчук – це абсолютне зло. Ті люди, які «повелися», мають розуміти: або їх використовують «втемну, як лохів», або вони є співучасниками злочину. Будь-які дії «Українського вибору» в Україні – це злочин. Проте їх має забороняти не Артем Семеніхін чи Віктор Бобиренко, а держава Україна. Взяти і заборонити, як компартію», – говорить експерт «Бюро аналізу політики» Віктор Бобиренко.

Політична карикатура Олексія Кустовського

Зрив заходів, організованих «Українським вибором», відбувається вже не вперше. На початку квітня активісти намагались зірвати подібне зібрання партії в Хмельницькому, в лютому ж представники «Національного корпусу» зірвали форум «Українського вибору» в Маріуполі.