Українські правоохоронці готові хоч завтра зустріти Януковича – Усов

Your browser doesn’t support HTML5

Суд над Януковичем – пересторога для деяких політиків – Усов

Гості передачі «Ваша Свобода»: Костянтин Усов, народний депутат України (БПП); Надія Волкова, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини.

Your browser doesn’t support HTML5

Ваша Свобода | Заочний суд над Януковичем – відновлення справедливості чи цирк?

Оболонський райсуд Києва 4 травня почав підготовче засідання у справі про звинувачення Віктора Януковича у державній зраді, але майже відразу переніс засідання на 18 травня. Прокуратура проситиме для Януковича довічного ув’язнення. Як вважає президент Петро Порошенко, «звинувачення доведене беззаперечними доказами, і це теж крок із відновлення справедливості». Але опоненти чинної влади і прокуратури стверджують, що таке заочне засудження президента-втікача є «цирком», який розігрують, аби прикрити безпорадність або, можливо, небажання належно розслідувати вбивства на Майдані, ту ж саму державну зраду й зловживання владою команди Януковича.

Олександр Лащенко: Пане Усов, хто ж програв: правосуддя, Янукович і його захист, чи, можливо, виграли у звинуваченні? Чи взагалі переможців немає?

Лінія захисту – спроба все перетворити на політичний процес. Обвинувачення у вчинені держзради, немає політичного забарвлення. Держрада – це злочин проти державної безпеки та оборони України
Костянтин Усов

Костянтин Усов: Важливо, що суд таки розпочався. Януковича захищають досить дорогі, фахові, маніпулятивні захисники. Їхня лінія захисту – спроба все перетворити на політичний процес. Таке обвинувачення, як обвинувачення у вчинені держзради, немає політичного забарвлення. Держзрада – це злочин проти державної безпеки та оборони України, особливо небезпечне суспільне діяння, яке може каратися довічним позбавленням волі.

У нас було всього два шляхи. Або, враховуючи ганебну втечу Януковича до Російської Федерації, взагалі не проводити суд над ним, або проводити, відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, заочне розслідування, коли особа понад шість місяців переховувалася від органів досудового розслідування. Насправді це мало початися ще тоді, коли ГПУ очолював Махніцький, потім – Ярема, потім – Шокін.

Костянтин Усов

Засудження всієї камарильї, шайки, банди Януковича – це не завершена справа, її треба довести до кінця.

Серед тих, хто втік за межі України, є також ті, які належали до угруповання і досі відіграють роль у політичному житті
Костянтин Усов

Є багато людей, які мають понести покарання, серед тих, хто втік за межі України, і є також, які належали до цього угруповання і досі відіграють певну роль у політичному житті України. Вони сподіваються, що держава Україна не зможе довести, відправити правосуддя в цій справі до кінця. Ми зможемо. Є політична воля, є потенціал, є юридична позиція.

Українські спецслужби готові хоч завтра зустріти колишнього президента чи у «Борисполі», чи в «Жулянах»
Костянтин Усов

Що ж до безпеки Януковича, то українські спецслужби, українські правоохоронні органи готові хоч завтра зустріти колишнього президента чи в «Борисполі», чи в «Жулянах», куди йому буде зручно прилетіти – у нього є достатньо транспортних засобів приватних. Ми його захистимо від будь-яких загроз. Все у нього буде добре. Він і так має завдяки українській демократії, українській правовій системі безліч можливостей ефективно захищати свою позицію у суді, а ще й особисто зможе це зробити.

Your browser doesn’t support HTML5

Януковича знову допитуватимуть через відеозв’язок. Прокуратура проти (відео)

– Пані Волкова, заочне засудження Януковича – це бодай якийсь крок?

Не треба облишати спроб притягти Януковича до відповідальності, згідно з вимогами ст. 6 Європейської конвенції з справ людини – право бути присутнім під час судового засідання
Надія Волкова

Надія Волкова: Спочатку треба побачити результат. Це можна розцінювати як спробу, яка має право на життя. Але не треба облишати спроб притягти Януковича до відповідальності, згідно зі справедливими, об’єктивними, неупередженими вимогами ст. 6 Європейської конвенції зі справ людини – право бути присутнім під час судового засідання. Янукович має бути присутнім як підозрюваний. Якщо у нього дійсно є підстави і якщо це дійсно є причиною, чому він не з’являється самостійно на процеси, тобто переживати за свою безпеку... В Україні немає ніякої програми захисту свідків, спецслужби працюють не дуже ретельно. Приклад Вороненкова не може бути проігнорований.

– Допитувати через відеозв’язок – це не зовсім відповідає європейській практиці і правосуддю, Ви вважаєте?

Україна зможе програти в Європейському суді з прав людини. Заочне засудження гарантує: Україна, очевидно, буде притягнута до відповідальності в Євросуді
Надія Волкова

Надія Волкова: Там можуть надаватися аргументи проти. Є шанс того, що Україна зможе програти в Європейському суді з прав людини. Заочне засудження саме гарантує, що Україна, очевидно, буде притягнута до відповідальності в Євросуді.

Метод заочного засудження використовувався до спецтрибуналу в Лівії. У 1945 році під час Нюрнбергу
Надія Волкова

Просто природа заочного засудження не дозволяє проводити об’єктивний процес. Метод заочного засудження взагалі використовувався до спецтрибуналу в Лівії. У 1945 році під час Нюрнбергу.

– Пане Усов, Януковича засудять до довічного ув’язнення, визнають винним у вчиненні держради – адвокати Януковича подадуть до Євросуду з прав людини. Україна тоді в якому світлі виявиться?

Захищатимуть Януковича значно краще, ніж ми з вами могли би себе захистити у суді навіть очно
Костянтин Усов

Костянтин Усов: Процедура заочного засудження і судочинства використовується у багатьох країнах світу, зокрема у США. Росія наповну застосовує ці процедури. За нею був Березовський засуджений. Янукович має всі права на захист, всі можливості реалізувати цей захист. Захищатимуть Януковича значно краще, ніж ми з вами могли б себе захистити у суді навіть будучи присутніми.

– Новина, яка йде поруч. Інтерпол зняв з розшуку Януковича, його сина Олександра, Клюєва Андрія, Ставицького і так далі. Правда, генпрокурор Юрій Луценко запевнив: «Проблему вирішимо. Або переконаємо Печерський суд ухвалити рішення відповідно до вимог нового керівництва Інтерполу. Або отримаємо в суді вирок і оголосимо віп-утікачів у розшук для відбування покарання». Це ознака безпорадності українського правосуддя чи нічого страшного?

Псувати репутацію Інтерпол не буде. Інтерпол –ефективний засіб для досягнення цілей, якби були всі вимоги дотримані
Надія Волкова

Надія Волкова: Історія ще не завершена. Раптом (!) Україна спроможеться і це зробить дійсно – схоплять Януковича і посадять, не просто буде заочно засуджений, а не зможе їздити у країни Європи, здається, як написав Найєм, відпочивати у Франції на лазурному узбережжі. Інтерпол – організація, яка має свою репутацію, має свій мандат. Відступати від нього і псувати свою репутацію Інтерпол не буде. Насправді це залежить від України, як вона підходить до питання. Інтерпол – це був ефективний засіб для досягнення цілей, якби були всі вимоги дотримані.

Надія Волкова

– Пане Усов, це дзвіночок для України, що знімають таких фігурантів?

Луценко застосує всі вміння і енергію, щоб дотиснути історію до необхідної якості аргументів
Костянтин Усов

Костянтин Усов: Юрій Луценко окреслив напрямок дій майбутніх. Він застосує всі свої вміння і його людську енергію, щоб дотиснути всю цю історію до необхідної якості аргументів, документів, щоб Інтерпол міг оголосити всім цим «колегам» «червону картку» і затримувати їх при перетині будь-якого кордону.

Росія за власною волею вирішила стати притулком для негідників. Не тільки з України. Туди їдуть злочинці зі США, Азії
Костянтин Усов

Інша справа, що я не чув, щоб Янукович чи його поплічники перетинали кордони європейських країн. Дуже сумніваюся, що, попри певні процесуальні проблеми, які зараз спостерігаємо в цій історії, вони відчувають за собою моральне право чи можливість перетинати межі Російської Федерації. Росія за власною волею вирішила стати притулком для негідників. До речі, не тільки з України. Туди їдуть злочинці зі США, Азії.

ПОВНА ВЕРСІЯ ПРОГРАМИ: