Український гетьман чи російський вельможа: таємниці гетьманату Кирила Розумовського

Гетьман Кирило Розумовський

270 років тому – 5 травня 1747 року – російська імператриця Єлизавета І видала указ «Про буття в Україні гетьмана згідно тамтешніх прав та звичаїв». Указ став до певної міри несподіванкою, адже від 1734 року гетьманів в Україні не було, як не було й серйозних передумов для відновлення гетьманства. В 1750 році гетьманом був обраний 22-річний Кирило Розумовський, але в 1764 році гетьманський уряд так само несподівано скасувала Катерина ІІ. Які таємниці приховує гетьманат Кирила Розумовського? Про це Радіо Свобода розповіли історики Володимир Сергійчук та Володимир Пришляк.

Your browser doesn’t support HTML5

Історична Свобода | Таємниці гетьманату Розумовського

– Чим була зумовлена поява указу Єлизавети?

Коли Єлизавету зустрічали в Козельці, і лакеї відкрили дверцята карети, то перше, що вона зробила, ставши на змелю, стала на коліна
Володимир Сергійчук

Володимир Сергійчук: Це було дотримання нею слова, яке вона дала українській козацькій старшині, в першу чергу через прохання її чоловіка – Олексія Розума або, як вона вже «ошляхетнила» його прізвище – Розумовського. Це слово вона дала кілька років тому, коли приїхала на батьківщину Олексія Розума, де її зустрічала козацька старшина. Є щоденник подорожі Єлизавети Україною – від Стародуба до Києва. Там розписано, хто і як кожного дня її зустрічав. До речі, цікава деталь: коли Єлизавету зустрічали в Козельці, і лакеї відкрили дверцята карети, то перше, що вона зробила, ставши на змелю, стала на коліна.

– А навіщо імператриці ставати на коліна і чому саме в Козельці?!

Вона встала на коліна перед матір’ю свого чоловіка, перед простою козачкою Наталкою Дем’янівною Розумихою
Володимир Сергійчук

Володимир Сергійчук: Тому що вона встала на коліна перед матір’ю свого чоловіка, перед простою козачкою Наталкою Дем’янівною Розумихою. Це було закономірно і говорило про виховання Єлизавети, адже вона мала повагу до свого чоловіка на такому рівні.

– Але чи був Олексій Розумовський її чоловіком?

Катерина ІІ боялася, що Розумовський може претендувати на престол, хоч він і допомагав їй прийти до влади
Володимир Сергійчук

Володимир Сергійчук: Їх таємно повінчав Федір Дуб’янський – духівник царської родини. І ця обвінчана пара щонайменше мала шлюбне церковне свідоцтво. Та коли померла Єлизавета, і на трон, після того, як було задушено Петра ІІІ, прийшла Катерина ІІ. Вона знала, що Олексій та Єлизавета були обвінчані. Катерина боялася, що Розумовський може претендувати на престол, хоч він і допомагав їй прийти до влади. В цій ситуації вона прислала гвардійців Орлова, які їй допомогли стати імператрицею, додому до Розумовського, аби він підтвердив, чи є у нього свідоцтво про шлюб. Очевидно, він зрозумів, що йому буде після того, як він документ покаже, а тому й сказав, що ніякого документа немає.

Є картина ще із XIX століття, на якій зображений старий із обвислими вусами Олексій Розумовський, в напівтемній кімнаті спалює це шлюбне свідоцтво, а за вікном видно, як гвардійці Орлова сідають на коней.

– Тож, повертаючись до відновлення гетьманства, є підстави говорити, що вся ця комбінація була задумана Олексієм під молодшого брата?

Володимир Пришляк: Мій колега дещо переповів із робіт біографа сімейства Розумовських – Васильчикова, який написав декілька томів на основі документальних свідчень про те, як два брата підкорили Санкт-Петербург. Очевидно, пан Сергійчук має рацію: без старшого брата не було б і молодшого. Але тут йдеться не лише про загравання й певну лібералізацію Російської імперії щодо козацького гетьманату.

Володимир Пришляк

Приклад братів Олексія та Кирила Розумовського – це приклад того, як із України в центр імперії забиралися найкращі таланти. Олексій мав чудовий голос, і цей голос зробив його придворним капельмейстером
Володимир Пришляк

Приклад братів Олексія та Кирила Розумовського – це приклад того, як із України в центр імперії забиралися найкращі таланти. Олексій мав чудовий голос, і цей голос зробив його придворним капельмейстером, що і змусило Єлизавету по вуха закохатися в нього. Безсумнівно, що саме вони лобіювали вояж Єлизавети Петрівни до святих київських місць, а паралельно до батьківщини Олексія Розума.

– І все-таки, Олексій Розумовський одразу планував під свого брата гетьманство відновлювати?

Кирило Розумовський був персоною, яка мала відродити гетьманат. Але я думаю, що це була мета і козацької старшини
Володимир Пришляк

Володимир Пришляк: Безсумнівно, що Кирило Розумовський був персоною, яка мала відродити гетьманат. Але я думаю, що це була мета не лише Олексія, а і козацької старшини, яка у вигідний момент подала Єлизаветі петицію, і 1750 року ми бачимо нового гетьмана у Глухові. Починається золота осінь козацького гетьманату – гетьманування до 1764 року Кирила Розумовського.

Можна ж було саме Олексія і призначити гетьманом, але, очевидно, що Єлизавета не погодилася б відпустити від себе чоловіка
Володимир Сергійчук

Володимир Сергійчук: Я можу додати, що над проханням козацької старшини, яке подали Єлизаветі, як на мене, розмірковували в родинному колі Єлизавети та Олексій. Можна ж було саме Олексія і призначити гетьманом, але, очевидно, що Єлизавета не погодилася б відпустити від себе чоловіка. Бо чому в 1744 році вони приїжджають до України, а указ з’являється тільки через три роки? А справа в тому, що тоді ж Кирила забрали до Санкт-Петербурга і відправили вчитися. Було вирішено, що це має бути підготовлена людина. Він вчився в Європі, а коли він повернувся, тоді і з’являється указ.

Призначають президентом Російської академії наук – молодого хлопця, який тільки завершив навчання в Європі. До речі, на цій посаді, він був 50 років, і саме він представив світу Ломоносова
Володимир Сергійчук

Та все ж Кирила не поспішають відправляти в Україну – насамперед, його призначають президентом Російської академії наук – молодого хлопця, який тільки завершив навчання в Європі. До речі, на цій посаді, він був 50 років, і саме він представив світу Ломоносова.

– Він із Петербурга гетьманував чи бував якось наїздами?

Володимир Сергійчук: Обирали Кирила Розумовського в тодішній гетьманській столиці Глухові заочно – він в цей час був у Петербурзі. Він приїхав вже як гетьман до Глухова аж через рік – у 1751 році.

Розумовський довго не перебував в Україні – кілька місяців, і назад повертався. Родина ж в нього була у Петербурзі. Після повернення з-за кордону його одружили на Катерині Наришкіній, яка дуже швидко народила йому дітей.

Перебуваючи в Петербурзі, Розумовський постійно намагався щось вибити для України – скасувати щось шкідливе, щось реформувати
Володимир Сергійчук

Перебуваючи в Петербурзі, Розумовський постійно намагався щось вибити для України – скасувати щось шкідливе, щось реформувати, оскільки він мав постійний вихід на першу особу держави. Тож, поки Кирило Розумовський був у Петербурзі, козацька старшина присилала йому гінців, які надсилали листи із проханнями вирішити ту чи іншу проблему.

В 1750-1764 роках він лише чотири рази був у Глухові, найбільше пробувши там 3-4 місяці
Володимир Пришляк

Володимир Пришляк: Мені завжди спадає на думку питання: Розумовський був більше українським гетьманом чи російським графом? Бо в 1750-1764 роках він лише чотири рази був у Глухові, найбільше пробувши там 3-4 місяці. А так, все своє свідоме життя як гетьман він проводив у російських столицях.

– То козацький гетьман чи російський граф?

Ліквідовуючи митниці в 1754 році між Україною та Російською імперією, він був більше російський вельможа. Та коли він захотів відновити мазепинський Батурин і створити там університет, то він безсумнівно стає більше українським гетьманом
Володимир Пришляк

Володимир Пришляк: Це риторичне запитання. Бо, скажімо, ліквідовуючи митниці в 1754 році між Україною та Російською імперією, він був більше російський вельможа.

Та коли він, вслід за Данилом Апостолом, захотів відновити мазепинський Батурин і створити там університет, то він безсумнівно стає більше українським гетьманом.

– Відомо, що Кирило Розумовський відігравав дуже активну роль у внутрішніх імперських розкладах. Зокрема, коли Катерина ІІ скинула свого чоловіка Петра ІІІ з престолу й посіла його сама, то Розумовський в цьому відігравав активну роль: і як військовий – а він був шефом Ізмайлівського полку, і як президент академії наук – відповідні прокламації надрукував.

Володимир Сергійчук: Треба сказати, що на час цього перевороту, коли Катерина ІІ брала владу, він фактично командував петербурзьким гарнізоном. І якби не його слово, Катерина би могла й не посісти престол. Кирило Розумовський відіграв таку роль, очевидно сподіваючись на те, що Катерина за це віддячить. Та він прорахувався, бо добре не знав Катерини ІІ. Це дуже швидко виявилося – після того, як він зібрав у Глухові отой великий з’їзд козацької старшини у вересні 1763 року. Цей з’їзд звернувся до українського народу і цариці щодо реформи, права на наслідування гетьманського уряду. До речі, це було повернення до ідеї Богдана Хмельницького.

Володимир Сергійчук

– Але йшлося про спадкову передачу влади Розумовським?

Катерина викликала Розумовського до себе і в різкій формі зажадала скласти булаву, обіцяючи йому 150 тисяч рублів річної пенсії і залишити за ним посаду президента Академії наук
Володимир Сергійчук

Володимир Сергійчук: Зрозуміло, він був гетьманом, і спадкова лінія мала йти саме за ним. Думаю, це найбільше налякало Катерину ІІ і вона, розібравшись з цією петицією, вирішила по-іншому: на початку 1764 року зажадала від Розумовського, аби він склав булаву.

Він не відповів і зник з її очей, намагався бути подалі від Катерини, сподіваючись, що вона забуде і ця справа якось минеться. Але Катерина все розуміла, тому викликала Розумовського до себе і в різкій формі зажадала скласти булаву, обіцяючи йому 150 тисяч рублів річної пенсії і залишити за ним посаду президента Академії наук.

Він мав 11 дітей – знаючи і бачачи методи, якими Катерина ІІ не гребує, йдучи до влади, він міг потурбуватись про безпеку свої родини
Володимир Сергійчук

Врахуйте, що він мав 11 дітей – знаючи і бачачи методи, якими Катерина ІІ не гребує, йдучи до влади, він міг потурбуватись про безпеку свої родини. Тож, він і погодився.

– І не став боротися за гетьманат, який він вже бачив своїм фамільним спадком.

Володимир Пришляк: Тут я більше схиляюся до того, що він все-таки більше був російським імперським вельможею. Коли в листопаді 64-го року Катерина ІІ змусила його скласти свої повноваження, то він не виказав якогось помітного спротиву. Кирило ж все-таки був членом Державної ради. Лише наприкінці свого життя, останні 9 років він провів у Батурині, де і помер, де був похований.

Катерина ІІ хотіла створити централізовану і добре керовану державу, де не було місця для козацького гетьманату з козацькими полками
Володимир Пришляк

Катерина ІІ мала в голові освічений абсолютизм, хотіла створити централізовану і добре керовану державу, де не було місця для козацького гетьманату з козацькими полками. Незважаючи на те, що брати Розумовські доклалися до перевороту, який привів Катерину ІІ до влади, вона знехтувала тією допомогою і ліквідувала козацький гетьманат декількома указами.

Володимир Сергійчук: Як на мене, Катерина ІІ могла погодитись на жупани й прапори, але не на самостійність України. Якщо втілити в життя документи, які ухвалювала Глухівська Рада, то там було багато рис української самостійності.