У пошуках диплома заступника Кличка (розслідування)

На що тільки не йдуть політики та чиновники, аби дістатись до владної верхівки. Інколи навіть на підробку дипломів про вищу освіту, яка є обов’язковою вимогою до охочих керувати країною. Таких ганебних казусів сучасна українська історія знає чимало. Схоже, ця ж доля спіткала й одного зі столичних керманичів. Йдеться про заступника мера Києва Віталія Кличка Володимира Бондаренка. «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») з’ясували, що його диплом про вищу юридичну освіту – підроблений.

Віталій Кличко і його команда. Зовсім скоро мине повних три роки з того часу, як відомий боксер, відмовившись від президентських амбіцій, здобув крісло міського голови Києва. Як мер, він прославився своїми обмовками, нестримним бажанням покращити місто і будівельними скандалами.

Міський голова Києва Віталій Кличко

Віталій Кличко постійно у центрі уваги – щось відкриває, контролює, перевіряє, дає завдання. Але хто прикриває його спину? До третьої річниці мерства Кличка «Схеми» дослідити його найближче оточення. І почали з молодого та амбітного керівника апарату міської адміністрації, заступника столичного голови Володимира Бондаренка.

Міський голова Києва Віталій Кличко (л) та заступник мера Володимир Бондаренко

Володимир Бондаренко працює у команді Віталія Кличка щонайменше 10 років. Прибиральник столичної школи спочатку став помічником депутата Київради, а з 2013-го – помічником народного депутата. У серпні 2014-го, після обрання мером Віталія Кличка, без конкурсу і спецперевірки він перевівся з посади помічника народного депутата до столичної адміністрації. Став керівником апарату і одним із головних спікерів міської влади.

Досліджуючи шлях до влади Володимира Бондаренка, журналісти програми «Схеми» виявили білу пляму в його автобіографії. Чиновник не вказує навчальний заклад, де отримав першу вищу освіту. Лише зазначає, що вона юридична і здобута після школи.

Біографія заступника мера Києва Володимира Бондаренка

Водночас у день призначення Бондаренка керівником апарату новинні агентства розповсюдили інформацію з його сторінки у мережі Facebook, де було зазначено, що чиновник закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка. Тепер цієї інформації на його сторінці немає. І коли на запит «Схем» про освіту Володимира Борнадренка ніяк не відреагувала Київська адміністрація, журналісти програми вирішили глибше дослідити біографію керівника апарату.

Юрист ГО «Центр протидії корупції» Ольга Веретільник пояснює: «При призначенні на посаду і в місцевому самоврядуванні, і на державну службу, проводиться спецперевірка. Але є винятки, наприклад, якщо особа переводиться з одного органу в інший – тоді це відбувається рішенням двох керівників: того, звідки людина йде, і того, куди людина приходить».

Юрист ГО «Центр протидії корупції» Ольга Веретільник

А оскільки Бондаренко працював помічником Кличка, а потім пішов працювати до того ж Кличка в міську адміністрацію, то і узгоджував це переведення той сам Віталій Кличко. І копію свого диплома Володимир Бондаренко мав передати в особову справу до апарату міської адміністрації. До апарату, який після цього й очолив. І який вперто не надає журналістам інформації про освіту свого очільника. Чому? І чому зі сторінки чиновника зникла інформація про Львівський університет? У «Схем» з’явилися серйозні підозри, коли до редакції надійшла відповідь із цього навчального закладу: «На підставі архівних документів встановлено, що Бондаренко Володимир Володимирович (26.01.1985 р.н.) не завершував навчання та не отримував диплому Львівському національному університеті імені Івана Франка».

А згодом з’ясувалося, що освітою Володимира Бондаренка вже зацікавилися і в Національній поліції. Після звернення народного депутата Юрія Левченка відкрили кримінальне провадження. За інформацією депутата, Володимир Бондаренко подав до КМДА підроблений диплом того ж Львівського університету.

Народний депутат Юрій Левченко

«Я зробив звернення в поліцію і прокуратуру. Прокуратура відповіла, що вона переслала в поліцію, а поліція от мені відповіла, що так, кримінальна справа, власне кажучи, відкрита, і це вказує, на мою думку, що на 99,9% так воно і є, що це сфальшований диплом», – зазначає депутат.

Володимир Бондаренко запрошує знімальну групу програми до кабінету і розповідає про свій життєвий шлях. Зокрема і про те, чому не проходив спецперевірки, коли прийшов на роботу в адміністрацію, яка передбачає перевірку і відомостей про освіту: «Я йшов переведенням із Верховної Ради України. Був помічником-консультантом народного депутата».

Заступник мера Києва Володимир Бондаренко всіляко уникав відповіді на запитання про диплом

На цьому конструктивна розмова і закінчується. Бо мова заходить про кар’єрні стрибки Володимира Бондаренка від посади прибиральника до помічника народного депутата та заступника мера. Чиновник просто тікає з кабінету після запитань про диплом.

Міський голова Києва Віталій Кличко каже, що повірив Бондаренку на слово

Мер Києва Віталій Кличко у коментарі «Схемам» заявив, що про провадження Нацполіції знає, але докази Володимира Бондаренка йому здалися переконливими: «Наскільки я знаю, він отримував освіту в місті Києві. Я запитав його, і він сказав, що він навчався у Києві, а не у Львові. Я повірив йому на слово».

Прес-секретарка мера Оксана Зинов'єва пообіцяла посприяти програмі в отриманні інформації щодо документів про вищу освіту Володимира Бондаренка.

Натомість наступного дня після цієї обіцянки від мерії надійшли не копії дипломів, а повідомлення, що для опрацювання запиту потрібно ще додаткових 20 днів.

Відповідь на запит журналіста програми

«Схеми» звернулися до Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де чиновник отримав диплом спеціаліста в Інституті післядипломної освіти після отримання першого – «засекреченого» київською владою диплома бакалавра.

Ось вона – копія диплому бакалавра, виданого начебто Львівським університетом імені Івана Франка. Університетом, з якого прийшла чітка і однозначна відповідь: Володимир Бондаренко не отримував там документа про вищу освіту.

Той самий диплом Володимира Бондаренка

Тим часом у КНУ імені Шевченка пояснюють: на момент вступу діяла інша процедура подання документів. І перевіряти копії бакалаврських дипломів не мали права.

Проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров

«Bін вступав у 2009 році. Тоді не було повноцінної єдиної державної електронної бази з питань освіти, і тому будь-який університет був зобов’язаний приймати нотаріально засвідчену копію, коли пред’являється оригінал. Перевіряти ми навіть не мали права», – пояснює проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Шевченка Володимир Бугров.

Незрозуміла ситуація з дипломами столичних чиновників може виявитися масштабною. Ось, наприклад, тепер уже колишній очільник транспортного департаменту КМДА Сергій Майзель. Він нібито отримав диплом в Івано-Франківському університеті. Копію диплому Майзеля нам надали джерела в адміністрації. Однак у цьому виші журналістам повідомили про те, що такий диплом не видавався.

Після запиту «Схем» до КМДА Сергія Майзеля звільнили з посади. Зв’язатися з ним не вдалося, а мер щодо цього відповів коротко: «Велика кількість людей працює в адміністрації. Велика кількість людей працює в цій будівлі. Я не можу перевіряти, де кожен вчився».

Інформацію про місце навчання посадовців пересічному громадянину отримати непросто. Під час розслідування з кількох установ журналісти отримали відповіді, що ця інформація належить до особистої і підлягає розголошенню лише за згодою особи. І така ситуація сприяє тому, що в Україні політики та чиновники досягають кар’єрних висот, маючи при цьому куплені чи сфальшовані дипломи про вищу освіту.