Окупований Крим стане ядерним курортом? (Огляд преси)

Політична карикатура Олексія Кустовського

Газета «Україна молода» висловлює припущення, що на окупованому півострові Москва розміщує ядерну зброю. Видання пише, що практично з моменту окупації українського Криму Росією експерти заговорили про розміщення на півострові ракетних комплексів та ракет, які дозволяють нести снаряди з ядерною «начинкою». Мета завезення до Криму ядерної зброї – погрожувати Заходу, кажуть експерти видання. Відтак Росія планує укріпити свої позиції, аби в майбутньому не порушувалося питання повернення Криму Україні. Кремль абсолютно ігнорує інтереси населення, інтереси півострова як потенційно туристичного регіону і курорту, наголошує експерт газети у статті «Ядерний курорт».

Влада демонструє оптимізм щодо зростання ВВП і наповнення держбюджету, але досягає цього не традиційним шляхом зростання економіки, а чиновницькими хитрощами, переконує газета «Україна молода». Видання нагадує, що економіка України показує плюс. Але уважний аналіз ситуації дозволяє бачити і низку проблем, які допустив уряд, і шлях, що веде у глухий кут. Як у нього не потрапити, йдеться в статті «Ілюзії від Кабміну».

Розв’язати проблему на Донбасі можна тільки двома шляхами – або капітуляцією України, або створенням ситуації, коли Росії це буде невигідно чи дуже дорого, переконує експерт «Газети по-українськи». Він зазначає, що західні лідери змушуватимуть українського президента виконати політичну складову: надати територіям Донбасу нові повноваження і певну автономію. Але це не розв’язує проблему і не зупинить війну. Кровопролиття почалося не через те, що жителі тих територій хотіли більше повноважень. А тому, що Путін вирішив забрати ці області, як і Крим, наголошує газета. Порошенкові буде важко маневрувати між українським суспільством і західними партнерами, які хочуть вирішити власні проблеми. І це – на тлі корупції в Україні й відсутності реформ, зазначає «Газета по-українськи».

«Російські військові планують випробовувати на Донбасі нові боєприпаси» – у публікації під таким заголовком експерт газети «Голос України» пише, що для Росії окупована територія є ще й полігоном для перевірки нових зразків озброєння. У штабі проросійських бойовиків поширюється інформація про підготовку до «військових випробувань у бойовій обстановці» на одній з ділянок у зоні АТО нових російських високоточних боєприпасів. Артилерійські підрозділи, які використовуватимуть ці боєприпаси в зоні АТО, повинні прибути з Росії й будуть укомплектовані винятково фахівцями збройних сил Росії, стверджує експерт газети.