Тигри екс-міністра, лев-«мажор» і ведмідь-артист: як живуть хижаки в одному з центрів реабілітації

Циркові артисти, улюбленці екс-міністрів та іграшки у руках своїх власників – 56 великих тварин знайшли свою домівку у Василівці, районному центрі Запорізької області. Тут діє приватний реабілітаційний центр для великих хижаків. Кожен його мешканець має власну неповторну історію.

Леви, ведмеді, тигри та леопарди – всі вони мешкають у приватному реабілітаційному центрі для хижаків у Запорізькій області. Його засновник – художник Олександр Пилишенко.

«З семи років прийшла в мені голову думка, прочитавши цікаву книжку. Потрапила мені в руки книжка, де описувалось, як первісні люди і дикі тварини живуть поруч, разом. Це було фантастичне оповідання на той час. Мені однаково важко було уявити, що людина може полетіти у космос чи жити з такою твариною. У космос мені не довелось полетіти, а з хижими тваринами вийшло», – ділиться історією свого захоплення дикими тваринами Олександр.

Your browser doesn’t support HTML5

Олександр Пилишенко про заснування реабілітаційного центру для хижаків

Історія реабілітаційного центру почалася 15 років тому, коли Олександр привіз до Василівки з Ялтинського зоопарку перше левеня на ім’я Катя. Відтоді родинне подвір’я Пилишенків дало притулок десяткам диких тварин.

Міністерські тигри та леви-«мажори»

У кожного з мешканців центру своя історія. Олександр Пилишенко показує два вольєри, де живуть пара ведмедів та тигрів. У Запорізьку область вони переїхали у квітні 2014-го року, а раніше мешкали на Київщині та належали екс-міністрові доходів і зборів часів Януковича Олександрові Клименку.

«Два ці чудові тигри, хлопчик Чіпа і його брат Чапа, і поряд у вольєрі мешкають ведмеді Міша і Маша. Ці чотири великі тварини приїхали до нас із Києва, а до цього мешкали на дачі міністра податкової інспекції. Так склалось, що людина виїхала за кордон. Тварини залишились не потрібні нікому і ми буквально у новинах побачили інформацію, що вони потребують опіки. Ми запропонували свою допомогу. Через його речника зв’язалися з цією людиною. Знайшли точки дотику і з того часу ці тварини живуть у нас», – розповідає Олександр Пилишенко.

Your browser doesn’t support HTML5

Тигри екс-міністра, лев-«мажор» і ведмідь-артист: як живуть хижаки в центрі реабілітації (відео)

Є тут і свій «мажор». Так жартома засновник реабілітаційного центру кличе молодого лева Тора, що з подружкою мешкає у величезному вольєрі. «Мажор» народився і продовжує жити в центрі, однак має свого власника.

Your browser doesn’t support HTML5

Про лева Торіка, який має хазяїна, але мешкає в зоопарку

«Був гість з-за кордону. Ми хотіли чимось його здивувати – він взяв на руки малюка. І сказав: «А можна я зроблю так, що він більш ні до кого не піде на руки? Буде тільки моїм». З тих часів пройшло більше трьох років. Цей хлопчик на руки йде лише до свого власника. У нього є свій власник, свій батько, який розуміє, що вдома утримувати його не зможе, але в кваліфікованому центрі фахівці зможуть надати йому допомогу і кваліфікований догляд, тому Торік має свого батька, але живе в нас», – пояснює Олександр.

«Нам регулярно телефонують, аби розселити ще кількох тварин»

А поруч з вольєром Тора на окремо відведеній території грається пара ведмедів. Вона – колишня циркова артистка, яка залишила сцену через брак «артистичних талантів». А він – «злочинець», якого, за рішенням суду, мали приспати, але хижак знайшов нове життя у реабілітаційному центрі. Влітку 14-го ведмідь на приватному подвір’ї на Полтавщині відкусив руку дівчинці-підлітку, що годувала його. Олександр Пилишенко розповідає: тварину-ведмежа тримали на ципку та використовували для тренування бійцівських собак.

Your browser doesn’t support HTML5

Про ведмедя, якого мали приспати

«Два з половиною роки він сидів на ланцюгу. Коли він став небезпечний, навіть без зубів, його викупив чоловік, у якого були свої земельні угіддя. У десятьох квадратних метрах цей «хлопчик» жив ще кілька років. Ті люди, що працювали на території помістя… Один привів дівчинку 11-ти років і дозволив погладити ведмедя і погодувати печивом», – каже засновник центру.

Зараз на території реабілітаційного центру працюють будівельники – зводять нові вольєри для хижаків. Олександр Пилишенко каже, до нього постійно звертаються з проханням прийняти нових тварин та із занепокоєнням говорить про можливу заборону використання диких тварин у циркових виставах.

«Для мене особисто це загрозливо, що я дізнаюсь, що декілька сотень тварин будуть вбиті. Ніхто ж не потурбувався, що треба надати їм умови для проживання, для того, щоб вони зустріли десь старість. Як ми виходимо з цієї ситуації? Чуєте там працює бетономішалка, варимо арматуру – готуємо умови, аби приймати нових утриманців... До нас регулярно телефонують, щоб розселити ще кількох тварин, які в Україні регулярно цього потребують», – каже Олександр.

На сьогодні у Пилишенка мешкає найбільша кількість в Україні хижаків, що проживають в неволі – 56 тварин. За час існування центру тут народилось 50 африканських левів та 7 амурських тигренят.