Медичну реформу Україна проводить, бо система розвалена – Маркевич

Активісти голосують на підтримку реформи системи охорони здоров’я (Архівне фото)

Чи може Україна профінансувати медичну допомогу своїм громадянам так, як це відбувається у Британії і як це записано в Конституції? Чи Україна не обійдеться без системи страхування, державної та приватної? Про це Радіо Свобода говорило з медичним експертом, докторанткою національної медичної академії, президентом благодійного фонду допомоги онкохворим дітям Валентиною Маркевич.

– Чи вдалося Вам розібратися, як в Україні будуть оплачуватися найдорожчі послуги та лікування, яким є спеціалізоване лікування, наприклад, у сфері, якою вона опікуєтеся, допомога онкохворим?

Підміняються поняття «медичної допомоги» – вводиться поняття «медична послуга», яка буде оплачуватися

– Про вузьких спеціалістів на сьогоднішній день взагалі не йдеться – реформа буде поетапно вводитися. Взагалі, підміняються поняття «медичної допомоги» і стаття 49 Конституції, яка гарантує право на безоплатну медичну допомогу, – вводиться поняття «медична послуга», яка буде оплачуватися.

– Ми всі розуміємо, що в системі грошей є небагато, і більше їх найближчим часом не стане. Тепер постає питання про страхову медицину – чи вона дійсно може вирішити проблеми України? Тобто – якщо приїдуть приватні страховики, чи це додасть додаткові гроші в систему?

– Система взагалі розвалена. Це зв’язане з тим, що було постійно недофінансування системи охорони здоров’я. Обладнання застаріле. Ми навіть не можемо вести трансплантацію від неродинного донора і трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора. Це те, що стосується онкохворих.

Ми повинні сказати: безоплатної медицини немає. Але не треба обманювати громадян. Ми маємо сказати, що стаття 49 Конституції не працює і треба запроваджувати обов’язкове медичне страхування

Ми повинні навчитися говорити правду. Ми мусимо сказати: безоплатної медицини немає, так. Але не треба обманювати громадян. Ми маємо сказати, що стаття 49 Конституції не працює і треба запроваджувати обов’язкове медичне страхування.

Якщо це британська система – вони йшли роками до цього, і це система, яка сьогодні має сучасне обладнання. Вона має сучасні діагностичні обладнання, з якого ще можна поставити діагноз. А ми на сьогоднішній день навіть говоримо про те, що лікарні на місцях не мають навіть апарата УЗД для того, щоб зробити ультра-звукове дослідження. Яка це реформа? То є реформа, яку ми змушені були зробити в тому вигляді, в якому ми могли її зробити.