Підготовка до виборів зупинила реформи? (Огляд інтернет-видань)

Передвиборна боротьба надовго відволіче українських чиновників від реформ. Як стверджує інтернет-видання «Фокус», реформи в Україні практично зупинені, бо учасники провладної коаліції більше переймаються консолідацією ресурсів на вибори. Зважаючи, що коаліція зараз не вельми стійка, навряд чи варто очікувати від неї скоординованих радикальних дій напередодні нової виборчої кампанії, зазначає видання. Подальше зволікання з проведенням болючих реформ дасться Україні дорогою ціною, адже під питанням може опинитися програма співпраці з МВФ, що, в свою чергу, призведе до інфляції, падіння курсу гривні і, відповідно, зниження добробуту населення. Про це йдеться в статті «Шокова заморозка. Чому підготовка до виборів зупинила реформи».

Утім, як переконує дописувач сайту «Главред», часом інтереси МВФ не збігаються з інтересами України. Автор статті під заголовком «Все, що потрібно знати про вимоги МВФ», стверджує, що жодна країна в світі не підтримала Україну в момент агресії просто так. У всіх були свої інтереси. Сильні гравці побоювалися зміцнення Росії, а слабкі були зацікавлені у збереженні світового порядку, щоб завтра не постраждав їхній власний суверенітет. Так, якби інтереси західних партнерів збігалися б із українськими, «Джавеліни» Києву дали б відразу після вторгнення російських військ, коли погано навчена та екіпірована українська армія несла важкі втрати. А ще якби інтереси Заходу збігалися з українськими, Києву було б запропоновано щось на кшталт плану Маршалла. Замість цього в 2014-15 роках Україні відміряли рівно стільки, щоб зупинитися на волосок від дефолту і ні копійкою більше. Дописувач впевнений, що союзники продовжать допомагати Україні. Заради своїх інтересів, які багато в чому перетинаються з українськими. Україна домовиться з МВФ. І ця домовленість буде збалансованою і враховує інтереси обох сторін. Публічні торги на те і торги, щоб зблизити позиції. Ось і все, що потрібно знати про вимоги МВФ, зазначає автор.

На Майдані українці вміли комунікувати ефективно, швидко ухвалювали рішення, коли йшлося про протистояння на вулицях. Але зараз, коли йдеться про зміну правил гри у високих кабінетах, нових українських лідерів недостатньо, переконує дописувач «Української правди». Він вважає, що поки в суспільстві немає критичної маси таких лідерів, дуже легко знову повернутися до старих переконань, мовляв, від нас нічого не залежить. В Україні досі бояться ініціативності та відповідальності, вважаючи, що обидві ці якості ускладнюють життя. Адже радянська історія і справді нещадно била таких людей. Але сьогоднішня глобальна і конкурентна економіка побудована саме на цих рисах характеру. І їх можна легко натренувати, створюючи певні умови. Про них докладніше дописувач сайту розповідає в публікації «Бути сильним або слабким – це індивідуальний вибір».

Інтернет-видання «Главком» розповідає куди йдуть надприбутки «Укргазвидобування» та чому в компанію прийшли правоохоронці. Видання пише, що опозиціонери, антикорупціонери та громадські активісти давно б’ють на сполох щодо корупційної, на їхню думку, схеми на ринку вугілля – «Роттердам+». А от цілком аналогічна схема на газовому ринку їм зовсім не цікава. Тим часом гроші, зароблені завдяки здирницькій ціні за газ, менеджмент компанії щедро витрачає на свої зарплати і купівлю люксових автомобілів, про що свідчать повідомлення в системі електронних закупівель Prozorro, хоча уряд в 2016 році видав постанову про заборону літати чартерами і купувати нові автомобілі. Не забуває про себе і керівництво «Нафтогазу», в структуру якого входить «Укргазвидобування», яке балує себе багатомільйонними зарплатами та преміями. Докладніше йдеться в статті «Дюссельдорфський» секрет Кабміну, Коболєва та Прохоренка».