Пандемія іспанського грипу, який заразив третину світу в 1918 році

Члени армійського навчального корпусу армії США одягнуті у «антигрипову маску» у розпал найсмертельнішої пандемії сучасної історії, жовтень 1918 року.

Британський та французький солдати запалюють цигарки в північному місті Франції Етапль на початку Першої світової війни. Хоча щодо джерела штаму грипу, що спустошив світ у 1918-1920 роках, досі сперечаються, багато хто вважає, що пандемія почалася саме у цьому французькому військовому таборі.

Табір в Етаплі (на фото 1915 рік) був переповнений постійними ротаціями втомлених від війни солдатів та розташовувався поблизу ферм з качками, гусьми та свинями. Загони для свиней були поруч як із птицями, так і з людьми. Відомо, що ці тварини можуть як посередники передавати нові віруси грипу від птиць до людей.

Оголошення про «заборону плюватися» на складі Військово морських сил США, 1918 рік.
Коли вірус почав поширюватися, його прозвали «Іспанський грип» лише з тієї причини, що більшість європейських країн змусили мовчати свої ЗМІ, щоб контролювати потік інформації під час війни. Оскільки у той час Іспанія була нейтральна, а її ЗМІ вільні, саме звідти з’явилися перші повідомлення про нову смертельну хворобу.

Могили американців, які померли від вірусу у Франції. 
Через масові переміщення людей, які брали участь у війні, вірус миттєво розповсюдився майже у кожен куточок світу, заразивши близько третини світового населення.

Маорійський меморіал жертвам вірусу в Новій Зеландії.
Від Нової Зеландії хвороба поширилася на тихоокеанський острів Самоа, вбивши за 2 місяці приголомшливих 22% від усього населення в 38 тисяч людей. За оцінками, в Ірані померло до 2,4 мільйонів, що становить понад 20% населення. Приблизно 300 тисяч померло від пандемії в Бразилії, включно з новообраним президентом країни.

Хлопець, хворий на вірус, лежить у студентському навчальному корпусі в Колорадо, 1918 рік. 
Кількість смертей у цілому світі коливається від 17 до 100 мільйонів. Згідно з ВООЗ, тоді померло 2-3% інфікованих.

Графік показує драматичний зріст смертей восени 1918 року, коли світ охопила «друга хвиля» вірусу. Грип був особливо смертельним для людей у розквіті сил, віком приблизно 28 років.

Смертельно хворий юнак в Сполучених штатах, листопад 1918 року.
Вважається, що вірус викликав серед здорових дорослих «цитокиновий шторм» – гостру реакцію активної імунної системи, яка була настільки сильною, що пацієнтів вбивав їхній власний імунітет організму.

Жахливу ціну людського життя за спалах епідемії увіковічив на цій картині австрійський художник Еґон Шіле у 1918 році. Вона зображає родину Шіле, який з гордістю поглядає на свою дружину Едіт та маленьку дитину. Насправді, Едіт була хвора та померла від грипу на шостому місяці вагітності 28 жовтня 1918 року. Через три дні Шіле також помер від грипу у віці 28 років.

Чоловіки на американській військовій базі полощуть горло солоною водою, яка була однією з сумнівних «профілактичних заходів», як зупинити поширення вірусу.

Американські солдати отримують дезинфікуючий оприскувач для горла, який потім, як виявилося, був неефективним.  
Однак найбільш незвичний спосіб боротьби з пандемією було «чорне весілля», яке відбулося в Одесі. «Чорне весілля» було досить незвичним єврейським ритуалом для усунення загрози епідемії за допомогою одруження двох людей, яким «найменше пощастило». Ретельно продумана церемонія проходила на кладовищі. Одне з таких одружень відбулося на одеському кладовищі 1 жовтня 1918 року. Незвичне весілля відмічали бенкетом, а подружжя «обсипали коштовними подарунками».

В Арканзасі для розміщення пацієнтів з грипом використовували намети, 1918 рік.
 Оскільки антибіотиків та вакцини проти вірусу ще не було, єдиним способом, як мінімізувати поширення іспанського грипу, був карантин та особиста гігієна.

У штаті Вашингтон маски для обличчя використовували як запобіжний захід проти грипу в 1918-1919 роках. До 1920 року поширення вірусу фактично завершилося.

Мікробіолог Теренс Тумпей вивчає зразок 1918 року вірусу грипу у 2005 році. Штам вірусу був відновлений після того, як вчені вилучили легеневу тканину у жертв пандемії, які були поховані за межами віддаленого селища на Алясці.
Перед спалахом коронавірусу, який виник у Китаї наприкінці 2019 року, Тумпей сказав: «Я вважаю, ми також маємо перейматися через деякі пташині віруси, які ми бачимо в Азії, і які стрибають від пташок до людей та викликають важкі захворювання. Якщо один з таких вірусів знайде спосіб, як ефективно передаватися від людини до людини, тоді у нас буде наступна пандемія.

Люди з симптомами коронавірусу перебувають на карантині у китайському місті Ухань, лютий 2020 року. Коронавірус убив понад 3 тисячі людей в Китаї, але до цих пір невідомо, де і як він насправді виник.