Україна може приєднатися до Митного союзу – уповноважений Кабміну

Україна може приєднатися до протоколу про створення Митного союзу в липні, повідомив уповноважений Кабінету Міністрів України зі співпраці з Росією, країнами СНД і Євразійського економічного співтовариства Валерій Мунтіян.

«Підписання договору про створення зони вільної торгівлі з СНД очікується у травні цього року, а вже в липні, якщо буде відповідне рішення Конституційного Суду й завершиться проведення внутрішньодержавних процедур, ми зможемо приєднатися до протоколу про створення Митного союзу», – сказав уповноважений Кабміну в інтерв’ю газеті «Комерсант Україна».

При цьому Україна зобов’язана відкоригувати свої зобов’язання в рамках Світової організації торгівлі. Так, за словами Мунтіяна, Україна буде змушена підвищити свої митні тарифи, а для цього має провести переговори зі 153 країнами-членами СОТ, які порушать питання про компенсацію втрат.

«Це наша перша умова: якщо ми погоджуємося на поглиблену інтеграцію в Митний союз, МС має взяти на себе ці компенсації», – наголосив він.
Мунтіян також заявив, що Україна не відмовляється від ідеї зони вільної торгівлі з ЄС.

«Якщо вони (ЄС) не захочуть завершувати переговори з Україною зараз – не треба... Якщо буде ухвалене рішення про вступ до Митного союзу з Росією, Казахстаном і Білоруссю, то потім ми вступимо до ЄЕП, створимо спільний ринок із цими країнами. І ось після цього ми можемо повернутися до західного вектора, створивши зону вільної торгівлі з Євросоюзом», – наголосив він.

Мунтіян пояснив, що, перебуваючи в складі Митного союзу, Київ зможе проводити переговори з ЄС з набагато кращої позиції. «Адже ви знаєте: в Росії чудові відносини з Німеччиною, Францією, з іншими країнами ЄС. А в України поки що не такі тісні зв’язки – саме тому в нинішніх переговорах з ЄС нам складніше лобіювати свої економічні вимоги», – пояснив він.

Чиновник наголосив, що «від ЄС Україна не відмовляється».