Близький схід

Близький схід
Прага, 16 квітня 2001 - Протягом великодного уікенду на палестинських землях тривали збройні сутички і масові протести палестинців. У неділю під час сутичок на території біженського табору у секторі Газа ізраїльські війська поранили принаймні 35 палестинців. Тим часом у понеділок до Ізраїлю прибув міністр закордонних справ Йорданії Абдель аль-Хатіб для переговорів із прем’єр-міністром Шароном у справі відновлення близькосхідного мирного процесу.

Згідно з палестинськими джерелами, запеклі сутички почалися в суботу на західному березі Йордану і в секторі Газа, під час яких було поранено близько сорока палестинців. Кілька з них зазнали тяжких поранень. У неділю на території палестинського біженського табору Рафаг у секторі Газа поранено ще 35 палестинців. Сутички почалися під час спроби ізраїльських солдатів знищити бульдозерами кілька будівель на території табору, з яких, як заявила ізраїльська сторона, у п’ятницю й суботу палестинці обстрілювали з мінометів розташовані неподалік ізраїльські поселення. Один з палестинських керівників Абед Раббо гостро осудив ізраїльський рейд на територію табору, погрозивши відплатними акціями.

Тим часом у понеділок до Ізраїлю прибув міністр закордонних справ Йорданії Абдель аль-Хатіб для переговорів із прем’єр-міністром Шароном і міністром закордонних справ Пересом у справі можливого відновлення близькосхідного мирного процесу. Ізраїльські офіційні особи вважають Йорданію, яка поряд з Єгиптом підписала з Ізраїлем мирну угоду, стабілізуючим фактором на Близькому сході. Проте, як зауважують оглядачі, навряд чи палестинські лідери погодяться на відновлення переговорів на основі останніх пропозицій Шарона. Згідно з цими пропозиціями, палестинці мали б отримати лише 42 відсотки земель на західному безезі Йордану. Далі Шарон заявив, що Єрусалим повинен залишитися єдиною і неподільною столицею Ізраїлю. Він наполягає також на тому, щоб майбутня палестинська дерджава була демілітаризованою і перебувала під значним контролем Ізраїлю. Коментуючи ці пропозиції, міністр закордонних справ Єгипту Амр Муса заявив, що вони не створюють жодної основи для переговорів. До цього слід додати, що неспокій на Близькому сході триває також поза палестинськими землями. Під час обстрілу бойовиками екстремістської організації Хезбола ізраїльських позицій на кордоні з Ліваном у суботу там загинув ізраїльський солдат. У рамках відплатної акції ізраїльська авіація завдала удару по сірійській радарній станції неподалік від Бейрута. Двоє сірійських солдатів загинули і кілька інших буди поранені. Ізраїль заявив при цьому, що в майбутньому не потерпить нападів з боку ісламських екстремістів Хезболи, яку підтримує Сірія й Іран. Це був перший удар по сірійських військових позиціях від 96-го року. Сірійське керівництво поки що не відгукнулося на цю акцію. Тим часом Ліван та Іран гостро осудили рейд, назвавши його агресією проти Лівану і Сірії.