Розмова з депутатом угорського парламенту, членом Ради Європи Дюлою Геді про свободу преси в Україні

Розмова з депутатом угорського парламенту, членом Ради Європи Дюлою Геді про свободу преси в Україні
Будапешт, 19 квітня 2001 - Пане Геді, Ви вже досить давно займаєтесь українскьою тематикою в Раді Європи. Які нові повороти в цій справі сталися останнім часом і які можуть бути подальші кроки цієї міжнародної організації?

Дюла Геді

Як відомо, взимку комісія з питань культури влаштувала слухання на тему свободи української преси. Захід відбувся у Парижі, його висвітлювали європейські засоби масової інформації. Для нас цей звіт є основним документом у роботі. На нього ми часто посилаємося, цитуємо окремі положення і вносимо нові свідчення, які Рада Європи скрупульозно аналізує. Ми не знаємо, звичайно, яке рішення ухвалить незабаром Рада Європи з огляду на останні події в Україні. Одразу зазначу, що було б дуже сумно, якби йшлося про виключення України з Ради Європи, тому що це дуже серйозна санкція. Такого ще не траплялося за всю п’ятдесятилітню історію існування Ради Європи з жодним з її членів. Я, звісно, не є провидцем, але вважаю такий сценарій розвитку подій мало ймовірним. Однак, замість цього представницьку делегацію України можуть, як у випадку з Росією, котра порушувала людські прав у Чечні, позбавити на один рік права голосу. Йдеться не про астрономічний, а календарний рік, тобто про вісім місяців. На мою думку, в Раді Європи зараз панують саме такі настрої.

Василь Плоскіна

Чи сталися, на Ваш погляд, якісь позитивні зміни в Україні з часу оприлюнення звіту Вашого комітету?

Дюла Геді

Найбільшим нашим враженням, якщо говорити фігурально, є відчуття сильного розчарування. Як знаємо, обіцянки української влади пролунали, але нічого не змінилося щодо ситуації зі свободою преси. Судячи з реакцій громадян, і особливо демонстрантів, стало ще гірше, ніж було досі.

Василь Плоскіна

Що можна змінити за цих обставин?

Дюла Геді

Оскільки я курую в нашому комітеті питання, пов’язані з утиском вільної преси, то вважаю, що в Україні, насамперед, має бути створено передумови, що спричиняться до зміцнення демократії в цій країні. Серед них, безперечно, окремо стоїть розбудова незалежних мас-медіа. В Угорщині політична еліта вважає, що незалежна демократична Україна є в числі пріоритетів угорської зовнішньої політики. І тому, коли ми критикуємо нашу сусідку, то не робимо цього проти самої України, ми прагнемо, аби там панувала демократія. Лише за таких умов може зміцніти українська незалежна преса.