Фрагменти розмов Леоніда Кучми із записів, зроблених офіцером Миколою Мельниченком. Епізод 21

Фрагменти розмов Леоніда Кучми із записів, зроблених офіцером Миколою Мельниченком. Епізод 21
Епізод 21

Президент спілкується з головою Сумської обласної державної адміністрації Володимиром Щербанем.

(Ця розмова, яка відбулася в другій половині вересня 2000 року, частково вже оприлюднена в ітернетівських виданнях)

(Примітка: увесь текст діалогу подаємо українськими літерами майже так, як він сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках - треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів).

Щербань: (…) дєло у нас лєжит. Ну воно не чемне. Ну, він. Як він був секретарьом рай, горкома партії по ідеології, я удівляюсь. Ну, я Вам кажу, (я єму ?). Ну, оно, ну.

Кучма: Ну, хай, (вистачить ?).

Щербань: Ні те, ні се. Да. Позаймаємось там, якшо тиск буде від того, від його депутатів, то піде. Ні, ми його залишим, скандалу не буде, там, шоб. Це все будемо робити тихенько, та й усе. Був Сімоненко.

Кучма: (По Шостке ?), шо є, тут, якісь зрушення там.

Щербань: Аа! Так я Вам скажу, які зр.., по, в цілому, по Шостке?

Кучма: Да!

Щербань: Да, (гарадский ? пром) дає туди і сировину дає, по виготовленню фарб на «Свємі», на підприємстві. Поки (…), я тоді скажу пізніше. Значить, є, зрушення є! Воно дуже таке, ну. Невеликі вони, але є, оце таке. Я думаю, шо піде воно. (пауза) Відносно рейтінгу, значить ми робили соцопит, робили по Вітренко і по Марченко, по всім нардепам, які у нас є в області, там шість чоловік. Значить, в місті Ромнах, звідки Марченко. Тільки два відсотки і будуть голосувати за Марченка. Сімдесят не визначились. По Вітренко - двадцять три відсотки, які будуть її підтримувати по Конотопу. Сорок дев’ять - не визначились. С рейтінга там, уже він пада, пада й пада. Так шо, готуємось до виборів 2002 року. Починаєм готувати всіх: від голови сільської ради, селища, депутатів районних рад, міст. Зараз готуєм списки. Зараз перевіряєм всіх, так потихеньку на лояльність там, і так далі, так далі. Хто якого кольору? Шоб, шоб уже жодна, не пройшло.

Кучма: Треба на мажоритарні округи мати, як її (…) ці кандидатури (…).

Щербань: Будем ставити. Ну, тут погоджувати будем з Вами, кого і, да, ставити! Шоб воно дійсно, пройшли тільки ті, хто нам потрібен, та й усе. Ну, у нас. Так, із шести депутатів у нас же більш-менш. Дашухін у нас, Деркач Андрій у нас і Череп у нас. Це три таких в нас.

Кучма: (… …).

Щербань: Да. А три Тропін, Вітренко і Марченко, це ті ортодокси. Були комуністи у нас 16 числа в суботу.

Кучма: Сімонєнко?

Щербань: Сімонєнко. Сімонєнко і було восєм депутатов Верховної Ради.

Кучма: (Сумськіє ?).

Щербань: Фракція. Значить, жінки там, шось за нєфть там, злагоду і так далі. Била ета, Заклунна била там. Зібрали людей вони на площі. Ну, на площі зібрали, думають, шо, сто п’ятдесят стариків. Зібралися, так. Значить.

Кучма: (В Ромнах ?).

Щербань: Нє, (отут ?), в Сумах.

Кучма: В Сумах?

Щербань: В Сумах, да! Значить, нема вже, у людей інтересу нема, зовсім (вже немає ?). Шо то старички, які прийшли туди, і все. Зовсім нема інтересу! Тоєсть, то, шо (на ?) очікували там, зовсім не получилось. Рейтинг у комуністів, він пада, пада, падає, падає, і причьом нормально.

Кучма: Ну (Заклунна ?) (счєм ?) возяітся (тільки ?).

Обидва: (накладка голосів, нерозбірливо по кілька слів)

Щербань: (сміється) Все правільно. Пам’ятники Леніну вже не залишила (і остова ?) в (затокє ?) один остався вже, площа, там все, сміття вивозяться, останнє це. Так шо, все це. Зараз возьмусь за райони потихоньку, шоб в районах поубирать іх ,усіх там. У нас деяких поубирали, щоб вичистити.

Кучма: Я тепер (тисну ?) Донецьку, Дніпропетровську я буду (давить ?).

Щербань: Нє, правільно, правільно, нехай.

Кучма: (нерозбірливо кілька слів)

Щербань: Правільно, правільно! Правільно, це ж ідеологія, якби не було зараз. Правільно, правільно! Ну Кучеренко мені казав. Каже.

Кучма: Кучеренку я …

Щербань: Ти мені скажи, розкажи, як? (сміється) Як це треба робити? Бо, каже, президент дав це за доручення, зняти. Дніпрогес … А Дніпрогес (так комуністує ?).

Кучма: Ну там, на Дніпрогесі, (такі ж порядок ?).

Щербань: Так, я к етому, скажи, шо там, рушиться, (чорт нов під нім ?). Шо от, треба, (примандрувати ?) там. Зніміть, та й усе.

? Кучма: (Да ?).

Щербань: (Ну, а ?), ракетних тракторів нам треба. Відносно ж Хімпрому. Значить по Хімпрому. В п'ятницю у Єханурова засідає комісія, яка готує матеріали на кабмін для того, щоб прийняти остаточне рішення і передати Хімпром в управління області. Єдина тут, якщо Єханурова нагода буде, сказати йому, щоб це рішення було, ну там воно й так вроді, вже, вже (підго.. ?). Да, а так. А тоді ми доведем так, як я казав, все до ума доведем. (пауза) По спіртзаводам, я у вас листа підписував. Був сьогодні я у етого, у керівника цього (Сладкова ?). Він каже, (да я ?) з президентом поговорю, шо в комунальну власність передавати не будем. Я кажу, тоді в управління передати, бо ніхто ж ними не займається. Так шо (він ?). Тому й ніхто не займається. Ми завантажуєм там, й воно рухається тут в державній, управлінні, державній власності. А там просто, чесно кажучи, там (…). Ну я з … Отакі справи. Леонід Даніловіч, сьогодні ж «Динамо» Київ грає. Ви не будете на футболі.

Кучма: Я не піду.

Щербань: Можна сходити мені, а я, а (Вам то ?) …

Кучма: (Мені важче ?) …

Щербань: Ага! Значіт, «Дінамо» Кієв команду, сумська, сумський «Спартак» вибив в ігрі на кубок.

Кучма: (…). (розсміявся, далі сміються обидва)

Кучма: …

Щербань: (сміється) Добре. Ну, а так вродє, шо працюємо.

Кучма: (Там сьогодні еті ?) «Манчестер».

Щербань: Ну пару штук закоти, я думаю, шо (…).

? Кучма: В абцайті …

Щербань: Да. Пару штук закотить. (У нас там ?).

Обидва: (нерозбірливо по кілька слів)