Британські партії розглядають податкову політику як один із головних важелів впливу на виборців

Британські партії розглядають податкову політику як один із головних важелів впливу на виборців
Лондон, 23 квітня 2001 ― Консервативна партія експлуатує щойно оприлюднену статистику, яка показала розміри росту податків за 4 роки панування у Британії лейбористського уряду. Ця статистика дала поштовх для стратегічного рішення проводу консерваторів кинути виклик урядові щодо його послужного списку у царині економіки.

Тіньовий міністр фінансів від Консервативної партії Майкл Портілло зробив перший постріл у понеділок, оприлюднивши статю у провідному британському щоденнику «Таймс». Він стверджує, що податкова політика правлячої Лейбористської партії, що її ідеологія є близька до соціал-демократичної, передусім вдарила по 20% найбідніших верств британського суспільства, тобто саме по тих, кого за ідеєю, лейбористи найбільше покликані захищати і хто за них, переважно, голосує на виборах.

М.Портілло звинуватив міністра фінансів лейбористського уряду Голдена Брауна у тому, що той зробив життя ще тяжчим саме для тих, що на узбіччі суспільства, а також заявив, що торі віддані ідеї викоренення бідності.

Цей випад є початком ширшої атаки на політику уряду у царині оподаткування і видатків. Цій атаці сприятимуть найновіші статистичні дані, які доводять, що нинішній міністр фінансів підвищував податки у три рази швидшими темпами, ніж це відбувалося за попереднього консервативного уряду Джона Мейджора.

Згідно з даними британського інституту фіскальних досліджень, податки зростали щороку на понад 4% за чотири роки панування лейбористів, тоді як між 1990 і 1997 роками , за консервативної влади, пересічний ріст податків становив лише 1,3%.

Тим часом, лейбористський уряд планує поставити свій послужний список у ділянці економіки, загалом, у центр виборчої кампанії. З поразки Ала Гора у президентських виборах у США лейбористи зробили висновок, що виборець потребує постійних нагадувань про те, що рівень безробіття є рекордно низьким, так само, як і рівень інфляції і ставки банківського відсотка.

Але консерватори вважають, що позиція лейбористів саме у податковій царині є хиткою, так само, як і їхні досягнення у реформі сфери соціальної допомоги. Замість того, щоб визволити людей із пут бідності і залежності від держави, урядові реформи у ділянці податків і соціальної допомоги таять у собі ризик закріпити ці пута як норму, - вважає тіньовий міністр фінансів від консерваторів Майкл Портілло.