Болгарський суд відмовив у реєстрації Національного руху короля Симеона Другого

Болгарський суд відмовив у реєстрації Національного руху короля Симеона Другого
Прага, 24 квітня 2001 – Справа з реєстрацією нової політичної партії Болгарії, котра прагне повернути до політичного життя вигнаного колись з країни монарха, свідчить про складні політичні процеси в країні напередодні червневих парламентських виборів. Спостерігачи пов’язують рішення болгарського суду з намаганнями лівих сил Болгарії позбутися серйозних політичних конкурентів на наступних виборах.

Софійський міський суд в понеділок відомовився зареєструвати політичну партію очолювану колишнім болгарським царем Симеоном Другим і цим зробив фактично неможливою участь згаданої партії в парламентських виборах в країні, призначених на 17 червня цього року.

Згідно з ухвалою софійського суду Народний рух за царя Симеона Другого не виконав дев’ять основних пунктів болгарського закону що стосуються створення політичної партії, про це повідомило державне радіо Болгарії. Інші подробиці цього рішення суду були на понеділок невідомі, бо самі виконавці відмовилися публічно коментувати свою ухвалу.

4 квітня Симеон Другий прибув до Софії, а 10 квітня були подані документи на реєстрацію його партії. Його адвокати відмовилися пояснити, чи має Симеон Другий надію на перегляд судової справи, та й у такому випадку є проблематичним те, чи вдалося б до 2 травня переглянути ухвалу столичних суддів. А саме цей день за законом є останнім у реєстрації партій на наступних парламентських виборах.

Сам Симеон Другий поки-що не пояснив, чи хоче насамперед задовольнити свої політичні амбіції на виборах, чи прагне досягнення важливої ролі його партії у політичному життті країни. Нагадаємо, що серед засновників згаданого Народного руху за царя є досить впливові особи, котрі залишили нещодавно правлячий Союз демократичних сил країни, очолюваний прем’єром Болгарії Іваном Костовим. Відомо також, що у лютому цього року суд вже відмовив Симону Другому у балотуванні на президентських виборах, які мають відбутися в кінці 2001-го. Мотивація судового рішення у даному випадку базувалася на тому, що вигнаний колись цар не жив переважно останніх п’ять років в країні, чого вимагає для кандидата у президенти закон Болгарії. Донедавна колишній цар жив у Мадріді, де має значні маєтки та бізнес. З усіх останніх заяв Симеона коментатори виділяють насамперед його бажання боротися із засиллям корупції в рідній країні і проти тяжких злиднів більшості народу.

Згідно з минулотижневими опитуваннями Народний рух за Симеона Другого має підтримку близько 13 відсотків електорату, тоді, як Союз демократичних сил Костова – 23 відсотки, соціалісти – 19 відсотків.