Леонід Кучма потрапив до списку світових ворогів преси. Як цю звістку сприйняли українські журналісти?

Леонід Кучма потрапив до списку світових ворогів преси. Як цю звістку сприйняли українські журналісти?
Київ, 4 травня 2001 - 3 травня, у Міжнародний день свободи преси, комітет із захисту журналістів, що базується у Нью-Йорку, опублікував список 10 світових ворогів преси, до якого разом із Аятоллою Алі Хамені, Цзян Цземіном, Володимиром Путіним та Фіделем Кастро вдруге потрапив і український Президент Леонід Кучма. Як цю звістку сприйняли у Києві?

Українська незалежна журналістка Ольга Ансимова вважає, що, оцінка, яку Леонідові Кучмі цього року дав комітет із захисту журналістів, повністю відповідає тій реальності, яка склалася в Україні.

Ольга Ансимова:

“В Україні сьогодні немає жодного незалежного засобу масової інформації, хоча є спроби виходу окремих Інтернет-видань, є окремі незалежні журналісти.

Всім відомо, що незалежні ЗМІ – це такі, що існують за рахунок реклами. Таких в Україні немає. Чому? Кучма створив таку економічну систему, що всі впливові бізнесмени мусять йти в політику, щоб захистити свій бізнес. Кучма хоче, щоб всі ЗМІ залежали від політиків. Політиків легше контролювати. А механізми відомі: або знищити їхній бізнес, або відкрити сфабриковану карну справу. А ті журналісти, які співпрацюють з політиками і хочуть бути незалежними від них, які хочуть створити своє впливове видання, - Кучма наказує зняти з таких журналістів штани і віддати їх чеченцям. Кучма є вбивцею Георгія Гонгадзе - прямим чи опосередкованим. Підтвердженням цьому є факт, що він не підписує закон про незалежного прокурора. Він не хоче незалежного розслідування справи Гонгадзе.”

З нею погоджується і голова фундації захисту свободи слова і інформації Катерина Зеленська:

“Він гнобитель і душитель свободи преси. Іншої назви йому немає. Наша позиція, наше бачення його ролі, чорної я б сказала ролі у придушенні свободи слова на Україні така: Кучма – ворог преси.”

Член постійної української парламентської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Василь Костицький вважає, що визнання Леоніда Кучми ворогом преси – це, перш за все, удар по міжнародному іміджу України, незалежно від того, кого саме персонально внесено до опублікованого списку.

Василь Костицький:

“Мені дуже сумно, що вимальовується негативний імідж України. Як всякий представник Західної України, дуже часто у таких випадках даю дещо суб’єктивну оцінку.

Тому що, коли заходить мова про владу і державу, для мене імідж України – понад усе. Боюся, що буду суб’єктивно оцінювати ситуацію. Мені б не хотілося, щоб президент України, незалежно від його прізвища, попадав у такі списки.”

Журналістка Діана Дуцик переконана, що своє місце серед ворогів Леонід Кучма, так би мовити, “почесно” заслужив.

Діана Дуцик:

“Думаю, що світова спільнота має підстави вважати Леоніда Кучму ворогом преси в Україні. Думаю, що такі підстави маємо і ми. Я не хочу говорити про справу Гонгадзе, тому що вона ще розслідується. Я б хотіла звернути увагу на деякі інші нюанси, на які чомусь ніхто не звертає уваги.

Саме під час президентства Леоніда Кучми створилася така ситуація, коли деякі сили, які називають у нас олігархічними, фактично, монополізували електронні засоби масової інформації. Це ж саме відбувається і в друкованих ЗМІ. Така ситуація не може сприяти розвитку свободи слова в Україні”.

А кореспондент “Нового каналу” Анастасія Образцова назвала Леоніда Кучму гідним спадкоємцем Олександра Лукашенка та Володимира Путіна.