Комітет “За правду” в Одесі активізує діяльність

Комітет “За правду” в Одесі активізує діяльність
Одеса, 7 травня 2001 - В редакції газети “Юг” в Одесі було проведено прес-конференцію активістів громадського комітету “За правду”. До комітету нині залучилися переважно молоді люди-студенти вищих навчальних закладів.

Журналістам незалежних видань, які єдині наважилися висвітлювати перебіг прес-конференції, повідомили про завершення процесу реформування у обласному громадському комітеті “За правду”. У реформуванні взяли активну участь активісти молодіжних організацій “Молодий Рух”, “Молодь за реформи”, молодіжний Конгрес українських націоналістів, Спілка української молоді та молодіжна організація партії “Собор”.

Як наслідок, визначені і лідери громадського комітету. Головою став Андрій Юсов, його заступником - Світлана Соболь, а за зв”язки з громадськістю відповідатиме відтепер Андрій Сиротюк. Власне, всі вони і взяли участь у зустрічі з регіональними журналістами.

Працівникам преси повідомили, що і нині серед головних вимог всеукраїнського громадського комітету “За правду” є відставка генерального прокурора України Михайла Потебенька та голови податкової адміністрації Михайла Азарова.

Що ж до регіональних проблем, ще 15 лютого поточного року в Одесі було поширено листівку, де порушено питання про необхідність незалежного розслідування причин вбивств журналістів Бориса Дерев”янка, Ігоря Бондаря, голови обласного арбітражного суду Бориса Вихрова , оприлюднення перебігу слідства за фактами викрадення колишніх посадових осіб Одеського міськвиконкому Ігоря Свободи та Сергія Варламова. Міська влада дотепер не висловила інтересу до порушених питань. У відповідь найближчим часом планується проведення пікетування, учасники якого висловлять занепокоєння з приводу криміногенної ситуації у причорноморському місті та сформують своєрідний протестний живий ланцюг від приміщення міськради до обласної прокуратури.

Активісти громадського комітету критично поставилися не лише до роботи правоохоронних органів, але й до рішення міськрад, яким незаконно визначено певні місця, де дозволяється проводити різноманітні акції опозиції.

Було висловлено на прес-конференції і позицію щодо нещодавньої відставки уряду Віктора Ющенка. Комітет “За правду” в Одесі має намір у відповідь провести пікетування не лише офісів народних депутатів, які голосували за відставку уряду, але і приміщень обласних організацій політичних партій з, так би мовити, антиурядовими настроями.

Що ж до проблеми зі свободою слова, на думку організаторів прес-конференції, це питання є особливо актуальним саме для Одеси. Факт внесення ( вже вдруге) прізвища президента Леоніда Кучми до десятки ворогів преси активісти громадського комітету “за правду” вважають подією очікуваною, яка відбиває реальний стан справ зі свободою слова не лише в Одесі, але й в Україні в цілому...