Перший раунд консультацій щодо намірів Вашингтону реалізувати американську ініціативу «Протиракетної Національної Оборони»

Перший раунд консультацій щодо намірів Вашингтону реалізувати американську ініціативу «Протиракетної Національної Оборони»
Брюссель, 8 квітня 2001 - Цого вівторка в Брюссель до штаб-квартири НАТО прибула чисельна делегація американських експертів з питань озброєння та оборони. Мета їх візиту - провести перший раунд консультацій щодо намірів Вашингтону реалізувати американську ініціативу «Протиракетної Національної Оборони».

Групу експертів, яка прибула цього вівторка до шаб-квартири НАТО очолили заступник Державного секретаря Сполучених Штатів Америки Марк Гроссман та заступник Ради Національної Безпеки США Стів Хадлей. Американські експерти з питань оборони зустрілися з політичним та військовим керівництвом НАТО, а також з послами країн - учасниць альянсу.

Під час зустрічі з журналістами Марк Гроссман заявив,що необхідність відвідати штаб-квартиру НАТО виникла після знаменитої промови президента США Джорджа Буша, яку він виголосив 1 траввня у Вашінгтоні стосовно необхідності впровадження в життя «Протиракетної Національної Оборони».

Заступник держсекретаря США Марк Гроссман зазначив, що для Вашінгтона надзвичайно необхідна в реалізації оборонного проекту підтримка НАТО та низки інших держав. Тому найближчим часом консультації будуть проводитись з усіма європейськими країнами, деякими країнами Азії і зокрема з Японією та Кореєю.

Найголовніше, вважають американські експерти та керівництво НАТО, що сторони дійшли згоди, аби реалізовувати американську ситему «Протиракетної Національної Оборони» разом з НАТО. Світ нині, - зауважив Марк Гроссман, - це не вже не той , яким він був у 1972-му році, і хоча Росія більше не становить загрози, зате існують інші вороги, які володіють зброєю масового знищення і торгують нею на право й наліво не дотримуючись міжнародних правил. І це не лише ракети. Це також хімічна, біологічна та інші види зброї.

На запитання журналістів, чи планують США і НАТО залучити Росію до імплементації системи «Протиракетної Національної Оборони», заступник держсекратаря США Марк Гроссман відповів, що для обговорення цієї теми у п’ятницю Москву відвідають заступник міністра оборони США Пол Волфовіц та представники Ради Національної Безпеки США.

Щодо списку країн які становлять потенційну загрозу, Марк Гроссман відповів, що такий список не оприлюднюється.