Точка зору колишнього міністра оборони Німеччини Фолькера Рюе на розвиток майбутніх відносин з Росією, Білоруссю та Україною

Точка зору колишнього міністра оборони Німеччини Фолькера Рюе на розвиток майбутніх відносин з Росією, Білоруссю та Україною
Берлін, 17 травня 2001 ― Розширення Європейського Союзу на Схід є випробуванням не лише для країн-кандидатів на вступ до цієї організації. Держави, що не мають шансів у найближчому майбутньому стати членами ЄС, мають напружити сили, аби запобігти виникненю нової щільної завіси на своїх західних кордонах. Такий висновок можна зробити з виступу колишнього міністра оборони Німеччини Фолькера Рюе, в якому він висвітлив власне бачення розвитку майбутніх відносин з Росією, Білоруссю та Україною.

На думку німецького політика, Україна цілком реально могла б стати повноправним членом заново структурованого єиропейського економічного простору. Попередніми етапами до такого членства, як зауважив він, мала б стати, спочатку, успішна реаізація угоди про партнерство з Європейським Союзом , потім – координація зовнішньої та оборонної політики, а також політики безпеки і, нарешті, створення зони вільної торгівлі.

На думку колишнього міністра оборони, західні держави повинні б були відкрити перед Києвом перспективу членства в ЄС, а чи вдасться нею скористуватися - залежить від самої України.

Фолькер Рює визначив низку передумов, які має виконати Україна для інтеграції у Європейські структури. Передусім, це перетворення цієї держави на стабільну демократичну країну з конкурентноздатною ринковою економікою. У зв’язку з цим, колишній міністр оборони закликав західні уряди активніше використовувати ті можливості, які забезпечує угода про партнерство з ЄС для підтримки процесу реформ в Україні та розвитку співробітництва з нею. На думку Фолькера Рює, це допоможе також запобігти виникненнюнового бар’єру на кордоні з Україною. Тут він запропонував також звернутися до досвіду співробітництва Європейського Солюзу з країнами балтійського реґіону в рамках «північного виміру» і за аналогією, визначити у майбутньому політику «центрально та східно-європейського виміру». Як зазначива Фолькер Рюе, це б допомогло налагодити більш тісне співробітництво не лише між Польщею та Україною, але також між Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою та Білоруссю.

Ну а поки що, колишній міністр оборони Німеччини наголосив на необхідності забезпечення такого контролю на східних кордонах Польщі, Угорщини та Чехії, який би відповідав нормам Європейського Союзу.