Депутат Верховної Ради В.Жердицький перебуватиме у слідчому ізоляторі до початку процесу у німецькому суді

Депутат Верховної Ради В.Жердицький перебуватиме у слідчому ізоляторі до початку процесу у німецькому суді
Берлін, 18 травня 2001 ― Згідно з німецьким законодавством Віктор Жердицький, який до суду перебуває за гратами вже більше, ніж півроку, мав би вийти на волю. Але він, і надалі, до початку судового процесу буде утримуватися у слідчому ізоляторі в Ганновері, оскільки, як мовиться у розповсюдженій у п’ятницю заяві земельного суду в Целле, тут йдеться про злочин, який було скоєно з великою кримінальною енергією. Крім того, судді заявили, що існує небезпека втечі, адже В.Жердицький не має постійного місця проживання у Німеччині і може скористатися своїми широкими зв’язками за кордоном для того, щоб уникнути правосуддя.

Врешті-решт, як мовиться у заяві, тривале та надзвичайно складне слідство, яке велося у справі українського депутата Віктора Жердицького виправдовує його подальше утримання в слідчому ізоляторі.

Нагадаю, що Віктора Жердицького було затримано у Ганновері у жовтні минулого року при спробі зняти зі свого рахунку в банку 50 тисяч доларів. Його звинувачують у розкраданні 86 мільйонів німецьких марок, які уряд ФРН надав для українських жертв нацистських репресій.

В Україні стосовно В.Жердицького порушено кримінальну справу за фактом розкрадання валютних коштів в особливо великих розмірах. Раніше, Верховна Рада України дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності і арешт народного депутата, після чого Україна звернулася до Німеччини з проханням про видачу В.Жердицького. Берлін, однак, відхилив це прохання, пояснивши своє рішення наміром завершити справу В.Жердицького в ФРН.

Але у Німеччині, народному депутатові, швидше за все, доведеться відповідати лише за одне звинувачення, а саме – привласнення 4 мільйонів марок. Справа у тому, що у шести інших випадках кримінальну справу у Німеччині було порушено лише через 5 років після скоєння злочину. Тому суд був змушений визнати ці обвинувачення такими, що втратили свою актуальність за давністю. Однак, під час судового процесу вони можуть бути використані, як обтяжувальні обставини.