Доля екс-президента Югославiї Слободана Мiлошевича стала темою сербсько-чорногорських, але й чорногорсько-чорногорських суперечок

Доля екс-президента Югославiї Слободана Мiлошевича стала темою сербсько-чорногорських, але й чорногорсько-чорногорських суперечок
Бєлград, 6 червня 2001 – На першiй сесiї новообраного складу парламенту Чорногорiї, яка розпочалася у вiвторок, народнi депутати не обрали свого спiкера та iнших функцiонерiв. Сесiя звелася до сварок, якi продовжилися й у середу. Їхньою темою був екс-президент Югославiї Слободан Мiлошевич. Члени Демократичної партiї соцiалiстiв, яка на травневих виборах здобула 36 з-помiж 77 мiсць у парламентi, звинувачують просербську Соцiалiстичну народну партiю в тому, що вона захищає колишнього воєнного злочинця. Нагадаємо, що соцiалiсти, якi мають 33 депутатiв, беруть участь в союзному урядi Югославiї. Союзним прем’єр мiнiстром є Зоран Жiжич, один з керiвникiв цiєї партiї. Чорногорськi соцiалiсти вiдмовилися взяти участь в ухваленнi закону про спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi. Вони таким чином стали, як кажуть їхнi опоненти у Подгорицi i Бєлградi, бiльшими сербами вiд самих сербiв. Бо, бiльшiсть сербiв, згiдно з опитуваннями громадської думки, виступає за спiвробiтництво з Трибуналом та за видачу Мiлошевича.

Щотижнева газета Телеграф у середу повiдомила, що в мiстечку Батайнiца неподалiк Бєлграда виявлено масову могилу в якiй похоронено вiд 800 до 900 косовських албанцiв. Могила знаходиться бiля однiєї з баз спецполiцiї, пише газета.

Начальник Генштабу Збройних сил Небойша Павкович з цього приводу заявив, що армiя не була причетна до злочинiв у Косовi. Проте, начальник Служби безпеки Сретен Лукич, який два роки тому очолював полiцейськi сили у Косовi, стверджує, що полiцiя була пiдпорядкована Збройним силам, а усi разом – Слободану Мiлошевичу. Згiдно з заявами полiцейських керiвникiв, саме Мiлошевич дав накааз знищити слiди злочинiв над албанцями. Пiсля вiдкриття вантажiвки у Дунаї, в якiй виявлено 86 мертвих тiл, повiдомлення про понад 800 албанцiв, яких пiсля тортур похоронено неподалiк столицi, додатково шокувало сербську громадскiсть.

Тому серби обуренi поведiнкою чорногорських соцiалiстiв, яку одна з партiй сербської правлячої коалiцiї називає ганебною. Представник Соцiалдемократичної унiї у вiвторок нагадав, що сербськi платники податкiв лише на зарплату союзного прем’єр-мiнiстра видiляють п’ять тисяч доларiв, а прем’єр, замiсть щоби дiяти в iнтересi Югославiї, захищає Слободана Мiлошевича. Iншi сербськi полiтики також ставлять запитання: як довго ше кiлька мiльйонiв мешканцiв буде шантажувати партiя колишнiх прихильникiв Мiлошевича. Та ще одне: чому згадана чорногорська партiя бiльше вiд усiх сербiв настоює на збереженнi Югославiї? Чи сербам не потрiбна Югославiя, а чи їм потрiбна така Югославiя, яка залежить вiд горстки колишнiх комунiстiв? Окремi сербськi полiтики вимагають, щоби Бєлград уже на цьому тижнi дав чiтку вiдповiдь на цi запитання.