Відбувся дебют британського міністра закордонних справ на міжнародній арені. У Люксембурзі на зустрічі міністрів країн ЄС Джак Стро заберечив, що його призначено за його євроскептичні погляди

Відбувся дебют британського міністра закордонних справ на міжнародній арені. У Люксембурзі на зустрічі міністрів країн ЄС Джак Стро заберечив, що його призначено за його євроскептичні погляди
Лондон, 12 червня 2001 – Пан Стро, якого було призначено британським міністром закордонних справ минулої п’ятниці, коли прем’єр Тоні Блер здійснив перестановки у своєму кабінеті після перемоги на парламентських виборах, заявив, що прагне конструктивної участи своєї країни у Європейському Союзі. Він категорично заперечив, що його нове призначення пов’язано з репутацією у Лейбористській партії як євроскептика. Промовляючи на своєму першому засіданні міністрів закордонних справ ЄС, пан Стро щільно дотримувався лінії лейбористів щодо спільної європейської грошової одиниці. «Ми дуже ясно окреслили нашу позицію у виборчому маніфесті,- сказав пан Стро,- і звичайно, ми маємо щодо цього дуже детальні приписи. Наше ставлення залишається незмінним».

Британський уряд обіцяє референдум з питання запровадження євро, коли виникнуть відповідні економічні передумови. Повертаючись до виборів, які відбулися минулого четверга, британський міністр зазначив, що вибір був між ізоляціоністським курсом опозиційної Консервативної партії і політикою активної участи в європейських справах, що їй віддають перевагу лейбористи. «Я не маю жодного сумніву, що конструктивна співпраця з нашими європейськими партнерами є шляхом до виконання нашого засадничого обов’язку»,- заявив Джак Стро британським журналістам після закінчення зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу. Пан Стро не є новачком у ЄС. Як міністр внутрішніх справ до перестановок у кабінеті він працював над спільними європейськими проблемами боротьби зі злочинністю. Він сказав, що до приходу до влади 1997 року участь Британії в ЄС зводилася до нерегулярної прсутности і образ. Одначе відтак, як каже пан Стро, його країна взяла ініціативу і лідерство в Євросоюзі. «За останніх чотири роки я побачив, що можна принести величезну користь як Британії, так і ЄС, конструктивно співпрацюючи з Європейською спілкою. Це саме те, що я тепер буду робити»,- сказав британський міністр закордонних справ.

Але в Євросоюзі для нового міністра найважливішими є британські національні інтереси. «Я відданий справі захисту британських інтересів у Європі. Незважаючи на усі болячки, а їх багато, ЄС є значно кращим шляхом розв’язання притаманних Європі конфліктів, ніж за принципами, за якими ці конфлікти розв’язувалися тисячі років»,- сказав Джак Стро. Його пріоритетом є розбудова політичної культури, з якою народи виходять зі складних ситуацій за допомогою дискусій. Європа, наполягає британський міністр закордонних справ, буде постійно в центрі уваги британського уряду.