Олександр Волков для Радіо “Свобода”: “Я не розумію, в мене в голові не вкладається, як Ющенко може очолити таку коаліцію.” Про що йдеться?

Олександр Волков для Радіо “Свобода”: “Я не розумію, в мене в голові не вкладається, як Ющенко може очолити таку коаліцію.” Про що йдеться?
Київ, 26 червня 2001 - Минає два місяці після відставки надії українських націонал-демократів Віктора Ющенка. Нагадаю, що відставний прем’єр тоді заявив, що йде, щоб повернутися. А патріарх українського парламентаризму Ігор Юхновський у заяві від імені правих партій наголосив, що Україна втратила прем’єра, але отримала лідера нації. І ось уже два місяці точаться розмови про широкі коаліції, чи передвиборчі блоки, які має, хоче, чи навіть повинен очолити Віктор Андрійович зі своїм рейтингом довіри близько 40%. Адже зрозуміло, що партія чи блок, отримавши в свій список Віктора Ющенка, майже стовідсотково потрапляє до Верховної Ради.

“Добрим економістом, але поганим політиком” назвав Віктора Ющенка в одному з останніх інтерв’ю голова Верховної Ради Іван Плющ. А Юлія Мостова в “Дзеркалі тижня” стверджує, що цього тижня колишній прем’єр нарешті чітко окреслить склад нового блоку. Крім обох Рухів та “Реформ і порядку” туди мають увійти Партія міст на чолі з мером Києва Олександром Омельченком, Аграрна партія, “Солідарність” Петра Порошенка, Ліберали губернатора Сумщини Володимира Щербаня та частина Народних демократів.

Ось що з цього приводу на останньому прес-коктейлі висловився голова політичної партії і парламентської фракції “Демократичний союз” Олександр Волков:

“До Ющенка я ставлюся дуже добре, я завжди це казав, в кінці кінців, ми з ним багато років товаришували. Я читав, що пропонує Юлія Мостова, я чув, що пропонує Іван Степанович. Не може Ющенко очолити таку коаліцію тому, що він не може відійти від правого крила, а йому Іван Степанович пропонує очолити НДП, Аграрну партію... Я не розумію, в мене в голові не вкладається, як Ющенко може очолити таку коаліцію. Для мене зрозуміло, якщо він очолить Рухи, “Реформи і порядок”, але він і цього не хоче...”

Чи має рацію Олександр Волков, говорячи, що Ющенко не хоче очолювати блок правих партій, я поцікавився у члена Українського народного руху Володимира Черняка.

Ось, що він відповів:

“Оскільки існують конфлікти між лідерами різних націонал-демократичних партій, Ющенко – кандидатура ідеальна, щоб їх об”єднати, він прийшов збоку. І саме його історична місія в тому, щоб об”єднати націонал-демократів в Україні.

І вони погоджуються з цим, крім самого Ющенка.

Ющенко каже: ви об’єднайтеся, я очолю вас, а все має бути навпаки...”

Сам Віктор Ющенко останнім часом запевняє журналістів, що збирається очолити партійний список. За словами колишнього прем’єра, це буде блок на кшталт польської “Солідарності”, який об’єднає багато партій і сил. Віктор Ющенко повідомив, що працює разом з Іваном Плющем, і висловив сподівання, що більшу частину сил з правого і лівого флангів їм уже вдалося об’єднати. Президент, на його думку, стосовно майбутнього блоку займатиме нейтральну позицію.