День Конституції України в Криму

День Конституції України в Криму
Симферополь, 28 червня 2001 - День української Конституції за традицією в Криму відзначається без помпи і розмаху. Місцеві власті обмежуються офіційними привітаннями у пресі і проведенням урочистих зборів.

Сьогодні у Симферополі мало що нагадує державне свято. Лише центральні вулиці прикрашені різнокольоровими прапорцями та де-не-де вивішені гасла “С праздніком, уважаємиє сімфєропольци!”, а що за “празнік” – кожен може здогадуватися сам, бо ті ж гасла вивішували і в травні, і в березні, і в січні.

Привітання, оприлюднені напередодні Дня Конституції, теж виглядають шаблонно та сухо. І президія Верховної Ради Криму, і Рада міністрів АРК, і Постійний представник президента України в автономії у своїх зверненнях до кримчан спершу пишуть про величезне значення самої Конституції та факту її ухвалення 5 років тому як для України так і для її складової частини – Автономної Республіки Крим. Потім мова йде про те, що життя кидає нові виклики, ставить нові проблеми, які треба узгоджувати з Конституцією, а тому, цитую: "попереду – величезна робота з удосконалювання законодавства та організації влади, з підвищення добробуту кожної людини", кінець цитати. Ті ж мотиви звучали і на урочистому засіданні представників влади та громадськості, яке відбулося у Симферополі увечері в середу. Зокрема, голова кримського уряду Сергій Куницин відзначив, що ухвалення Конституції України суттєво вплинуло на українське суспільство, закріпивши принципи демократії і ринкової економіки. Однак, як вважає кримський прем’єр, час показав, що Основний закон України не став вершиною державної мудрості. Конституція – цитую: “лише результат компромісу, який віддзеркалює усі складнощі і суперечності політичної системи, що існувала на той період”, - заявив Сергій Куницин і висловився за удосконалення конституційного і законотворчого процесу в Україні.

Спікер Верховної Ради автономії Леонід Грач у своєму виступі назвав Конституцію – визначним документом, а її ухвалення – найбільшою історичною подією в житті України. Принагідно нагадаю, що 5 років тому 1-й секретар Кримського рескому КПУ Леонід Грач жорстко вимагав виключити з партії усіх парламентарів-комуністів, які не голосували проти “буржуазної конституції”. Тоді Кримський реском позбавив партбілетів двох народних депутатів, які обиралися від Криму, лише за те, що ті утрималися під час голосування. Тепер Леонід Грач – один з найпалкіших прихильників української конституції. Він каже, що головна її цінність у тому, що виписані в ній повноваження Криму відкривають широкі можливості для розвитку його автономії. Правда, на урочистому засіданні Грач трохи журився, що не всіх положень Конституції офіційний Київ дотримується.