Бельгія арештовуватиме на своїй території причетних, або підозрюваних у нелегальному збройовому бізнесі

Бельгія арештовуватиме на своїй території причетних, або підозрюваних у нелегальному збройовому бізнесі
Брюссель, 13 червня 2001 - Особи, які відвідують Бельгію і які причетні, або підозрюються щодо справ нелегального збройового бізнесу будуть затримані і каратимуться згідно з Бельгійським законодавством незалежно від місця скоєння злочину. Такий екстраординарний закон схвалив цієї п’ятниці Бельгійський парламент.

Колись жандармом Європи називали царську Росію. Схоже ,що цю роль нині, разом з головуванням в Європейському Союзі перебирає на себе Бельгія.

Це невеличке королівство (точніше його парламент) не озираючись на могутні Штати Америки, на потужну Німеччину, чи Францію ухвалило незвичний для західного світу закон про притягненя до кримінальної відповідальності осіб, котрі не чинили злочину на території Бельгії. Насамперед, як сказав для Радіо Свобода речник Міністерства Внутрішніх Справ Бельнгії Лора Панелс - це стосується збройових ділків не зважаючи на їх цивільний, службовий, чи дипломатичний статус.

Бельгію можна зрозуміти, якщо поглянути на карту її економічних інтерсів в Африці, зокрема, колишні бельгійські колонії. Ледве не в кожній з них відбувуся воєнний переворот. І саме туди, попри ембарго Організації Об’єднаних Націй спрямовувались нелегальні потоки зброї. Причому, здебільшого радянських зразків .

Ухвалення такого рішення бельгійським парламентом викликало здивування у багатьох політичних оглядачів світу. Тому, що Бельгія до нині заплющуючи очі лише займалась екстрадицією міжнародних злочинців. Навіть на прохання Володимира Чорномирдіна, кілька років тому, коли Чорномирдін особисто попрохав бельгійського прем’єра видати Росії пана Козленка - вельми хитрого російського ділка, який привласнив діаманти на соні мільйонів доларів, бельгійські авторитети відповіли, що Козленок на території Бельгії не скоїв будь-яких злочинів. Тому підстав видавати його Росії немає.

Але тепер, коли справа торкнулася нелегального постачання зброї в африканські країни, Бельгія зробила різкий поворот у законодавстві. І, як зазначив для Радіо Свобода представник Міністерства Внутрішніх Справ Бельгіїї, кількість урядових делегацій з Росії, Білорусі і України мабуть значно зменшиться.

Натяк зрозумілий!