Політичні аспекти зміни керівництва “Чорноморнафтогазу”

Політичні аспекти зміни керівництва “Чорноморнафтогазу”
Симферополь, 17 липня 2001 - Ми знову повертаємося до теми “Чорноморнафтогазу” – найприбутковішого і найперспективнішого підприємства в Криму. Як повідомили в його правлінні, в понеділок тут відбулася зміна керівництва. На думку місцевих спостерігачів, ця, начебто, звичайна господарська подія може суттєво вплинути на політичну ситуацію в регіоні.

За поки що неофіційною інформацією, отриманою від джерел в правлінні Державного акціонерного підприємства “Чорноморнафтогаз”, його глава Микола Ільницький у понеділок був звільнений рішенням зборів акціонерів. Оскільки усі 100% акцій підприємства належать державі, то збори представляв одноособово керівник НАК “Нафтогаз України” Вадим Копилов. Його ж рішенням призначено нових тимчасових виконувачів обов’язки голови правління і наглядової ради цього найприбутковішого і найперспективнішого підприємства в Криму.

Таким чином, звернення кримських начальників до керівництва держави, галас, здійнятий у місцевій і центральній пресі та обіцянки президента захистити Миколу Ільницького – провідного в Україні фахівця у сфері пошуку і видобутку вуглеводневих енергоносіїв – все це виявилося даремним у складних процесах перерозподілу кримської власності. Чи не тому усі більш-менш причетні до подій навколо “Чорноморнафтогазу” кримські особи відмовляються від коментарів, натякаючи, що за зміною керівництва цього підприємства, яке торік отримало 124 млн. грн. прибутку, стоїть перша в державі особа.

Як би там не було, але місцеві спостерігачі тепер прогнозують сейозні зміни на кримському політичному ландшафті – у залежності від того, хто ж стане новим повноправним керівником “Чорноморнафтогазу”. Раніше головним претендентом на це привабливе, особливо перед виборами, крісло вважався Ігор Франчук – народний депутат України і син колишнього кримського прем’єра і президентського свата Анатолія Франчука. Ще один кандидат – Микола Тарасенко – міністр палива та енергетики Криму, якому протегує глава місцевого уряду Сергій Куницин. Втім, обидві кандидатури уже засвічені і політично ангажовані, тож цілком вірогідно, що Київ зупинеться на іншій особі. Хто це буде – сказати важко, але вже зараз у кримських верхах відчувається певна напруга.

Напруга виникла і в трудовому колективі, тож цілком можливо, що працівники “Чорноморнафтогазу” знову звертатимуться до президента, який поки що не допоміг їхньому керівникові. Сам Микола Ільницький уже отримав пропозиції про роботу за кордоном.