У Польщі парламентські вибори незабаром – антисеміт у списку народовців як передвиборчий трюк?

У Польщі парламентські вибори незабаром – антисеміт у списку народовців як передвиборчий трюк?
Варшава, 17 липня 2001 – Абсолютно скандальний факт: у виборчі списки польського «Строніцтва лідового» - PSL (назву цієї партії можна перекласти приблизно як польська Народницька партія) потрапив засновник чорносотенної організації – патріотичного об’єднання «Ґрюнвальд». Одразу поясню, що це за політична сила. Її було створено перед впровадженням у Польщі військового стану, інспіровано напевно Комуною (бо була однією з радикальних форм боротьби з Солідарністю). Патріоти-ґрюнвальдці сповідували переконання, що змагання Солідарности за незалежність Польщі – це сіоністський сценарій, який розробили євреї разом з німецькими ревізіоністами.

Патріотичне об’єднання «Ґрюнвальд» тепер утримує контакти з крайніми правими польськими політичними силами. О ось його лідер виявився у виборчому списку польських народовців. Так вирішили на своїй реґіональній конференції PSL-івці з Познаня. Таким чином, Богдан Поремба – кінорежисер за фахом – виголосив, що він кандидує до Сенату, аби підтримати в парламенті людей, які мислять патріотично. Для Польщі, яка вважає себе демократичною і яка тиждень тому пережила скорботні урочистості в Єдвабному, відвертий антисиміт у виборчих списках – це щонайменше ганьба.

Є сподівання, що лідер партії Каліновський, який до речі був кандидатом на минулих президентських виборах і мав непоганий результат, не погодиться з цим прізвищем, і список буде змінено. Але чи такий рух зверху не виглядатиме як менторство, як порушення демократичних засад висування кандидатів з низових осередків партії? Про це вже дискутують у польських політичних колах.

Хоча… якщо подивитися на цей факт з достатньої відстані, то польске Строніцтво лідове не виглядає на політичну силу, яку характеризують чорносотенні настрої. Швидше всього, факт внесення до виборчого списку партії такої контроверсійної особистості як Богдан Поремба – це не що інше, як метод звернути увагу засобів масової інформації на партію перед виборами. Бо якщо так розібратися, то про цю політичну силу в пресі останнім часом чути мало. Говорять про акцію «Солідарність» і Союз лівиці демократичної. Після внесення Поремби до виборчого списку вся преса заговорила про PSL.

Може, це лише передвиборчий трюк, може антисиміта буде виключено зі списку, але так чи так – історія ця змушує замислитися над тим, що далеко не всі суспільні процеси в Польщі вдасться зауважити голом оком. Часом лише в передвиборчій кампанії звертають увагу на настрої, яким у демократичній державі не мало б бути місця.