Гіросіма – попіл загиблих і черга смерті у 56 років

Гіросіма – попіл загиблих і черга смерті у 56 років
Прага, 6 серпня 2001 – Хмари білих голубів тріпотіли у понеділок ранком крильми в небі над Парком миру Гіросіми, нагадуючи про те, що 56 років тому над містом вибухнула найстрашніша зброя усіх часів – американська атомна бомба, котра забрала життя десятків тисяч людей. Ядерна трагедія Японії у чомусь споріднена з Чорнобильською катастрофою в Україні.

За рік з 6 серпня минулого року від променевої хвороби, отриманої унаслідок ядерного бомбардування Гіросіми, померло 4 тисячі 757 осіб. Про це було повідомлено у понеділок в Гіросімі на щорічній церемонії пам’яті жертв атомного вибуху в Парку миру. Дві книги з іменами померлих закладно у фундамент пам’ятника жертвам ядерного удару. Тепер кількість загиблих досягла 221 тисячі 839 чоловік. З них 140 тисяч загинули 6 серпня 1945 року через мить після вибуху «Малятка», так американці назвали одну із своїх ядерних бомб. Атомні бомбардування Сполученими Штатами Гіросіми 6 серпня і Нагасакі 9 серпня 1945 року не забуті в історії – трагедія залишається для японців реальністю.

Дзвін Гіросіми, який ще називають «Дзвоном миру», щороку 6 серпня о 8 годині 15 хвилин ранку сповіщає про відзначення пам’яті жертв бомбардування і Всесвітнього дня боротьби за заборону ядерної зброї. Дві перших ядерних держави – США і СРСР – і дві найбільших ядерних катастрофи. Одна у фіналі виснажливої Другої світової, коли застосування такої жахливої зброї не було викликано воєнною необхідністю, і друга – у мирний час, коли квітневої ночі 1986 року неочікувано вибухнув атомний реактор у Чорнобилі. Мінімум 600 тисяч осіб зазнали чорнобильського радіоактивного зараження, біля 5 мільйонів гектарів вилучених з обороту земель – це лише деякі наслідки найбільшої атомної аварії сучасності але ще невідомі більші наслідки йодових, цезієвих і стронцієвих дощів для України та інших країн Європи.

Тому й не дивно, що у цей день в Гіросімі закликають не лише до припинення ядерних випробовувань, до яких був причетний і Чорнобиль, але й до ліквідації зброї масового знищення. Напередодні в Гіросімі відкрилася щорічна Конференція мерів міст планети за загальний мир, у якій беруть участь 107 міст з 29 країн світ у , у тому числі й з України. Мер Хіросіми Тадатосі Акіба заявив на церемонії в Парку миру перед 50-тисячним натовпом, що календарне закінчення ХХ століття, цього століття жахливих війн, не означає автоматичного початку епохи миру і гуманності, бо ядерна зброя виривається нині у космос. Кофі Анан у своєму посланні до учасників міжнародної конфернеції у Гіросімі відзначив, що трагедія ядерних бомбардувань на планеті не повинна повторитися.