Загальне зубожіння населення України спонукає його звертатися до найпримітивніших способів здобування продуктів харчування

Загальне зубожіння населення України спонукає його звертатися до найпримітивніших способів здобування продуктів харчування
Житомир, 6 серпня 2001 - Збиральництво дарів лісу стало одним з найдоступніших способів наповнення споживчого кошика. Прагнучи прогудувати свою родину, люди переважно нехтують небузпеками, які нині приховує в собі, наприклад, звичайне грибівництво. За данними радіологів Житомирщини вміст радіоактивних речовин у грибах зібраних на теренах Поліся перевищує гранично допустимі норми у 82 ви¢падках зі 100. Незпека в тому, що радіоактивні продукти з Полісся пошрюються по ринках усієї Україн звідки й потрапляють на стіл довірливих любителів делікатесів.

Цього року на Донеччині вже було виявлено консервовані гриби з Житомирщини, вміст радіоактивного цезію-137-го в яких перевищував гранично допустимі норми в 2-3 рази. Виробник грибів ВАТ “Діброва” зі Словечного, що в Овруцькому районі Житомирської області. Минулого року радіоактивні гриби вилучили також на Запоріжжі. І це далеко не єдиний випадок.

Важко знайти людину на Поліссі, яка б не зналася на грибах. Збиральництво для поліщуків це і давня традиція, яка дозволяє суттєво доповнити стіл білками, та для багатьох можливість підзаробити з продажу грибів та ягід. Біда в тому, що ліс і дотепер залишається найбільшим накопичувачем радіоактивих речовин. Наприклад, минулого року на Волині було вилучено партію березових бруньок виробництва Закритого Акціонерного Товариства з Житомира “Ліктрави”. Вміст радіоактивного цезію в них перевищував гранично допустимі норми у – 8 разів!

З наведеними вище фактами розбиралася обласна прокуратура. Постановою головного лікаря обласної санепідемстанції заборонено продаж продуктів лісу на ринках 8 районів Житомирщини, які постраждали від аварії на ЧАЕС. Ягоди та гриби можна продавати лише за умови наявності в продавців документа, якій засвідчує радіаційну безпеку продуктів. Втім кмітливим поліщукам не важко обійти надокучливу перепону.

Цього року грибний сезон обіцяє бути вдалим. Затяті грибники з нетерпінням потирають руки в очікування вдалого полювання. Але радіологи попереджають, що понад 80 відсотків грибів Полісся містять радіоактивні речовини. Якщо ці, з дозволу сказати, дари лісу з’являться на ринках інших областей, то немає практично ніяких шансів, що там хтось зупинить цей небезпечний для здоров’я людини товар.