На кого спиратиметься кримське “Яблуко”?

На кого спиратиметься кримське “Яблуко”?
Симферополь, 22 серпня 2001 – Кримська організація партії “Яблуко” має намір у своїй діяльності спиратися на російське та єврейське населення Криму. Про це днями заявила лідер реґіонального відділення цієї партії Галина Романова.

Скандалом закінчилася прес-конференція лідера кримської організації партії “Яблуко” Галини Романової і відповідального за зв’язки з громадськістю і пресою цієї партії Олега Медведєва, яка днями відбулася в Симферополі. Відразу кілька кримських журналістів звинуватили пані Романову у вживанні висловлювань, які, м’яко кажучи, не сприяють міжнаціональній злагоді на півострові.

Приводом для таких звинувачень стало висловлене Галиною Романовою в перебігу прес-конференції своє бачення політичного союзу Меджлісу кримськотатарського народу і Народного руху України. Зокрема, факт підписання лідерами кримських татар і Руху договору про спільну участь у майбутніх парламентських виборах пані Романова охарактеризувала як “виклик російськомовному населенню” Криму. На її думку, кримські татари спеціально дистанціюються від російської більшості в Криму. За словами Галини Романової, “на кримській землі переважають антагоністичні настрої”.

На за питання одного з журналістів, на кого спиратиметься “Яблуко” у своїй передвиборчій кампанії в Криму, пані Романова відповіла: “Будемо спиратися на російський народ та євреїв!”. Водночас представник центрального керівництва партії “Яблуко” Олег Медведєв повідомив, що “яблучники” блокуватимуться тільки з партіями “Зелені 21 сторіччя” і “Красива Україна”. При цьому пан Медведєв наголосив, що “соло в цьому блоці вестиме “Яблуко”.

За прогнозами Олега Медведєва, у Криму результати майбутніх виборів для партії “Яблуко” будуть кращими, аніж загалом по Україні. “Ми в своїх позиціях у Криму впевнені”, – заявив він. Слід сказати, що досі про таку партію в автономній республіці було майже не чути, тож скандал виявився вчасним. У будь-якому разі, на партію та її кримського лідера місцева преса вже звернула свою увагу.