Повернення власності колишнього СРСР Україні відбудеться на основі двосторонніх переговорів із Росією

Повернення власності колишнього СРСР Україні відбудеться на основі двосторонніх переговорів із Росією
Прага, 29 серпня 2001 ― Декілька російських газет повідомило цього тижня про те, що Україна звернулася до лондонського Верховного суду з вимогою передати їй приміщення торговельного представництва Росії у престижній західній частині міста. Із посиланням на російських юристів та працівників міністерства закордонних справ Росії автори статті, вміщеної в газеті «Ведомості», робилять висновки про те, що Росії доведеться практично безкоштовно передати Україні свою нерухомість у низці країн для того, щоб Україна відмовилася від своїх претензій.

Ідеться про активи колишнього СРСР, які Росія визнала лише своїми – з чим Україна ніколи не погодилась і в 1999 році подала застереження щодо того, що певну власність колишнього СРСР не можна вважати російською, допоки не будуть закінчені відповідні переговори з Україною. Про те, яку саме справу розглядатиме британський суд, ми поцікавилися в радника-посланника посольства України у Великій Британії Ігоря Прокопчука. За його словами, вирішувати питання власності з Росією Україна збирається не в судах, а за столом переговорів.

Як зауважив речник українського посольства у Великій Британії, у даній судовій справі Україна не домагається переведення торговельного представництва до її власності – вона хоче, щоб її застереження, проти якого виступає Росія, було збережено до кінця переговорів.