Конференція ООН, присвячена боротьбі з расизмом

Конференція ООН, присвячена боротьбі з расизмом
Прага, 3 вересня 2001 – У південно-африканському місті Дурбан триває однотижнева конференція ООН, присвячена боротьбі з расизмом і ксенофобією. Офіційні представники США й Ізраїлю перестерегли в понеділок, що делегації обох країн можуть залишити конференцію, якщо арабські країни продовжуватимуть використовувати форум для антиізраїльської кампанії.

Жодне з інших питань порядку денного конференції в Дурбані не викликало стільки суперечок і пристрастей, як палестинська проблема. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан раніше заявив, що розбіжності у справі близькосхідного конфлікту можуть допровадити до провалу конференції. Журналісти тим часом повідомляють із Дурбана, що конференція, яка мала би вирішити або принаймні наклеслити шляхи боротьби з расизмом, загострила протистояння між Африкою, арабським світом і Заходом.

Хоча конференція триватиме до кінця цього тижня, уже віднині тривають дискусії у справі прикінцевого документа. Арабські країни, підтримані іншими мусульманськими й африканськими країнами, вимагають включення до прикінцевого документа резолюції із прирівнянням сіонізму до расизму, окресленням Ізраїлю, як «режиму апартеїду, який вчинив расистський злочин проти людяності, включно з етнічними чистками і актами геноциду щодо палестинців». Ізраїль, Сполучені Штати і Європейський союз відкинули це формулювання, заявивши, що близькосхідний конфлікт має чисто політичний характер. Західні засоби інформації наводять у зв’язку з цим аргументи колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю Нетанягу, який підкреслив, що Ізраїль не робить жодної расової різниці між євреями й арабами. Ба більше, свого часу, рятуючи від переслідувань представників юдейської релігії в Ефіопії, Ізраїль організував ризиковне перевезення на свою територію літаками 25-ти тисяч представників африканської раси і прирівняв їх у правах з ізраїльтянами. Подібні аргументи, як зауважують оглядачі, не надто переконують арабів, які домагаються ухвалення резолюції в агресивних і найобразливіших тонах. Як вважають спостерігачі, більшість учасників конференції не підтримають такої резолюції, проте арабським делегатам вдалося внести напруження в атмосферу конференції і відтягти значну частину часу від обговорення інших питань порядку денного.

Тим часом норвезька делегація внесла компромісний варіант резолюції, на який могли б погодитися Сполучені Штати й Ізраїль. Американський конгресмен від штату Каліфорнія Том Лантос, який бере участь в конференції, заявив про готовність США прийняти компромісний варіант резолюції у справі палестинської проблеми, проте водночас він заявив і про свої окремі розмови з палестинським лідером Арафатом та іншими керівниками делегацій, що виступають за антиізраїльський варіант резолюції. За словами Лантоса, жодного прогресу у цих розмовах досягти не вдалося. У понеділок він заявив, що держсекретар США Пауел у телефонній розмові порадив членам американської делегації (до складу якої увійшли дипломати середньої ланки) залишити конференцію у випадку, якщо не вдасться вийти зі сліпого кута у справі резолюції про палестинську проблему і близькосхідний конфлікт.