На Івано-Франківщині цього року збільшилась кількість самогубств

На Івано-Франківщині цього року збільшилась кількість самогубств
Івано-Франківськ, 5 вересня 2001 - Про це свідчать дані, які оприлюднило обласне управління статистики. Ця проблема на Прикарпатті упродовж останніх років дуже загострилась. Серед причин виникнення трагедій одними з основних називають соціальні.

Інвалід другої групи тисяча дев’ятсот тринадцятого року народження кинувся під потяг у районі залізничної станції міста Івано-Франківська. Чоловік вчинив самогубство, не маючи достатніх засобів для прожиття. Це лише один з останніх випадків скоєння самогубства на Прикарпатті. Як свідчать дані, оприлюднені обласним управлінням статистики, сумний перелік таких трагедій продовжує зростати. Лише упродовж цього року на Івано-Франківщині здійснено 102 самогубства, що становить 40 відсотків від загальної кількості смертей від нещасних випадків. За безмовними цифрами – трагедії. А вони свідчать, що більшість самогубств здійснює сільське населення. Не варто навіть нагадувати про те, що селяни на Івано-Франківщині переважно безробітні, будь-яка інфраструктура закладів культури, активного проведення дозвілля в сільських наслеених пунктах практично відсутні.

І все ж лідером у сумному списку серед міст, де скоюється набільше самогубств, - Івано-Франківськ. Це, зрештою, також не дивно, адже тут мешкає 200 тисяч осіб, а це приблизно сьома частина населення області. Дані, які навелО Івано-Франківське обласне управління статистики, визначені як проміжні. У них не зафіксовано віку та статі загиблих і вже зовсім не згадується про соціальні та матеріальні аспекти вчинення самогубств. Однак до цієї проблеми на Прикарпатті намагаються привернути увагу не лише медики та соціологи. На неї давно вказують цілий ряд громадських та політичних організацій, і передовсім церква. Проблема зростання числа самогубців зайвий раз підтверджує глибоку кризу суспільства, яке не лише позбавлене визначених орієнтирів та ідеалів, але й до краю матеріально зубожіле.