Відповідь терористам — не опуститися до їхнього рівня

Відповідь терористам — не опуститися до їхнього рівня
Прага, 14 вересня 2001 — Влада Сполучених Штатів Америки серйозно обмірковує можливість відплати за вівторкові терористичні акти — хоча ще не відомо напевно, кому саме. А в самій країні, та вже й за кордоном, наростають антиарабські й антимусульманські настрої. І політики, і незалежні спостерігачі попереджають: за нинішніх обставин головне — не втрачати розважливості й людяності і не опуститися самим на рівень терористів.

Сполучені Штати завдадуть обмежених воєнних ударів по тих, хто стоїть за терористичними нападами в Н’ю Йорку й Вашинґтоні, заявив заступник міністра оборони США Пол Волфовиц. Із усіх урядовців він виявився найвідвертіший: «Гадаю, річ не в тому, щоби спіймати тих людей і притягти їх до відповідальності, — а в тому, щоби знищити їхні пристановища, системи підтримки, покласти край державному заохоченню тероризму і терористів, – заявив він. – Очевидно одне: цього не досягти одним-єдиним воєнним ударом, який би він не був потужний. Цього не досягти й самими лише збройними силами — це робитиметься всіма ресурсами американської влади. Це буде кампанія, а не окрема акція».

Державний секретар США Колин Пауелл теж говорить про велике завдання, що постало не тільки перед Америкою: «Ми розбудовуємо сильну коаліцію, щоб дістатися до цих злочинців — а ширше кажучи, щоб дістатися до тероризму, де б він не був у світі. Це велике лихо — і не тільки для Сполучених Штатів, а й для цивілізації».

Сполучені Штати ще не вирішили, чи дійсно стоїть за нападами на Світовий торговельний центр і Пентаґон найперший підозрюваний — Осама бин Лядин, сказав міністр оборони США Доналд Рамсфелд.

Хоча наразі найбільше припущень свідчать саме за таку теорію, аналітики застерігають: терористична мережа навколо Осами бин Лядина настільки розрослася, що цілком імовірно, що він особисто може й не бути причетний до цих терактів.

Але спекуляції про арабські чи ширше ісламські корені останньої хвилі тероризму вже роблять своє. Президент Джордж Буш застерігає: до американців арабського походження, до мусульман треба ставитися з повагою, на яку вони й заслуговують; не можна вважати винним у терористичному акті кожного мусульманина — але по всіх Сполучених Штатах наростає хвиля антиарабських і антимусульманських почуттів, ба й фізичних нападів. А що слідство, як випадає, таки вказує на ісламських фундаменталістів, такі расистські настрої неминуче зростатимуть і далі, прогнозують американські психологи.

І французький політолог Домінік Мойзі попереджає: терористи можуть програти тільки тоді, коли народи об’єднаються проти них. Навпаки — терористи «виграють, якщо перетворять нас із відкритих, правових суспільств на Фортецю „Захід“. Ми можемо вижити, тільки коли залишимося такими, як ми є».