І новий мир на Близькому Сході може втонути в крові

І новий мир на Близькому Сході може втонути в крові
Прага, 27 вересня 2001 — Влади Ізраїлю й Палестинської автономії по тривалих зволіканнях домовилися поновити мирні зусилля. Але й цю останню домовленість було відразу ж полито кров’ю, в якій ризикує втонути й нова ініціятива.

Голова Палестинської автономії Ясир Арафат і міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес ручкалися й силувано робили вигляд, ніби посміхаються — а в той самий час за кілька кілометрів від летовища Газа, де відбувалася зустріч, знову починалася жорстока перестрілка.

На зустрічі в середу Перес і Арафат домовилися зустрічатися далі, щоби поновити мирний процес. Вони підтвердили свою підтримку мирного плану, який запропонувала в травні міжнародна комісія на чолі з колишнім американськими сенатором Джорджем Митчелом.

Зустріч, яка відкладалася останніми днями безліч разів, залишалася під сумнівом до останньої хвилі — але обох учасників таки змусив до неї тиск Сполучених Штатів Америки. За нинішніх умов, коли США намагаються здобутися на всеможливу підтримку арабських країн у своїй боротьбі з тероризмом, мир між Ізраїлем і палестинцями є однією з вирішальних запорук такої підтримки.

Та якщо чільники знайшли сили потиснути один одному руки, то глибока взаємна недовіра після року самовбивчих терактів, ракетних ударів, перестрілок і блокад ставить під сумнів, чи втримається нинішня домовленість, як і хистке й дуже відносне дев’ятиденне перемир’я — протягом якого загинуло «всього лише» близько шести осіб.

І Ясир Арафат, і прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон не хотіли б підводити Сполучені Штати, підтримка яких потрібна обом. Але Арафат не поспішає відмовлятися від інтифади — палестинського повстання — не отримавши нічого взамін, а Шарон не бажає відповідати на насильство примирливими діями, які ізраїльтяни матимуть за безпідставні поступки.

І поки на летовищі Газа відбувалася мирна зустріч, зовсім поруч, поблизу табора палестинських біженців Рафах, розгорався бій, що втих тільки до ранку в четвер й приніс іще кілька жертв. Сторони вкотре шукають винних — за приципом «а вони перші почали».

Палестинці знову закликають до міжнародного втручання, звинувачуючи Ізраїль в намаганні применшити результати переговорів. Очевидці нагадують, що напередодні того, як ізраїльські танки рушили в бік табору Рафах, там було підірвано ізраїльський блок-пост. Ізраїль офіційно мовчить: якраз на четвер випав цього року найсвятіший день юдейського релігійного календаря — Йом Кіппур, або ж День спокути, коли кожен отримує черговий запис до Книги долі, що підсумовує прожитий рік.

А в п’ятницю підстави для особливих емоцій матимуть палестинці: якраз 28 вересня минулого року розпочалася «Інтифада Аль-Акси» — нове повстання проти ізраїльської окупації, назване за ім’ям мечеті в Єрусалимі, однієї з найбільших святинь ісламу; повстання, що поклало на вівтар бездумної ворожнечі далеко понад вісімсот життів.

І хоча керівник Палестинської автономії говорить, що готовий до миру, з ним згодні далеко не всі серед його народу. Відразу шість радикальних палестинських угруповань, серед них Хамас та Ісламський джигад, що зібралися в четвер у сусідній Сірії, відкинули досягнені в середу палестинсько-ізраїльські домовленості.

Голова політб’юро Хамасу Халед Машааль не бачить причин, щоби їхня інтифада — повстання проти Ізраїлю — ставала жертвою вибухів у США.

А Шейх Хассан Насралла, генеральний секретар іще однієї ісламістської групи з Лівану, Хезболла, який приєднався до своїх колеґ, не забув наголосити, що, на його думку, інтифада — не тероризм. «Ці поспішні рішення, – так він назвав результати ізраїльсько-палестинських переговорів, – є катастрофою для палестинського народу… ми мусимо далі вести джигад, не побоюючись звинувачень у тероризмі», – заявив Шейх Хассан Насралла.

На міжнародному рівні зустріч Переса з Арафатом здобулася вже не на одне слово похвали. Та на тлі таких настроїв тих, від кого значною мірою залежить майбутнє близькосхідного миру, непросто сподіватися на швидкий успіх мирного процесу.