Президент США повідомив про початок воєнної операції проти терористів в Афганістані й військової інфраструктури Талебану

Президент США повідомив про початок воєнної операції проти терористів в Афганістані й військової інфраструктури Талебану
Прага, 7 жовтня 2001 — Сполучені Штати Америки та їхні союзники розпочали воєнні удари проти терористів, що переховуються на території Афганістану, та проти об’єктів талібів, які надали їм притулок. Із оголошенням про це відразу виступив на телебаченні Президент США Джордж Буш.

«За моїм наказом військо Сполучених Штатів розпочало завдавати удари по тренувальних таборах терористів мережі Аль-Каеда та воєнних об’єктах режиму Талебан в Афганістані. Ці дбайливо сплановані акції, – заявив Буш, – мають на меті припинити використання Афганістану як оперативної бази терористів і вразити воєнні можливості режиму Талебан».

До цієї операції, за словами американського президента, приєднався «відданий друг» США — Велика Британія; свої сили для майбутнього розгортання операції пообіцяли й інші «близькі друзі», серед них Канада, Австралія, Німеччина й Франція. Загалом, наголосив Джордж Буш, «Нас підтримує колективна воля світу».

Талебан, за словами президента США, мусить заплатити за те, що не виконав жодної вимоги, які було висловлено понад два тижні тому: закрити табори терористів, видати керівників мережі Аль-Каеда і відпустити всіх іноземців, несправедливо затриманих в Афганістані.

Знищуючи ці табори й перериваючи сполучення, заявив Буш, союзники доможуться, щоб терористичній мережі стало значно важче навчати дальших новобранців і координувати свої лихі плани. Спершу вони можуть закопатися глибше в печери й підземні схованки — і нинішня воєнна акція має на меті розчистити шлях для тривалої, всеосяжної й невблаганної операції, яка виведе їх на поверхню й поставить перед правосуддям.

«Разом із тим, – наголосив президент США Джордж Буш, – поневолений народ Афганістану дізнається про щедрість Америки й її союзників. Водночас із воєнними ударами буде скидатися їжа, ліки й інші необхідні речі для голодних і стражденних чоловіків, жінок і дітей Афганістану.

Сполучені Штати Америки — друг афганського народу, – наголосив Буш, – ми друзі майже мільярда людей у світі, що визнають іслам.

Сполучені Штати Америки — ворог тих, хто допомагає терористам і злочинцям-варварам, які паплюжать велику релігію, чинячи вбивства в її ім’я. Нинішня воєнна акція, – заявив президент США, – є частина нашої кампанії проти тероризму».

І справа тут не тільки в Афганістані: «Сьогодні ми зосереджуємося на Афганістані. Але боротьба є ширша. Кожна держава має зробити вибір. У цьому конфлікті нейтрального становища немає. Якщо якісь уряди підтримують тих, хто став поза законом, убивць невинних людей, то цим вони самі стали поза законом, самі стали вбивцями».

«Ми захищаємо не тільки дорогі нам свободи, але й свободу людей у всьому світі жити й ростити дітей без страху», – заявив президент США Джордж Буш.