Коментарі українських політиків щодо звернення колишнього офіцера СБУ Миколи Мельниченка до президента України

Коментарі українських політиків щодо звернення колишнього офіцера СБУ Миколи Мельниченка до президента України
Київ, 12 жовтня 2001 ― Колишній офіцер СБУ Микола Мельниченко звернувся до президента України Леоніда Кучми з проханням прибути до США разом з іншими укранськими чільними посадовцями, щоб зустрітися з ним та прослухати його записи. За словами М. Мельниченка, Міністерство юстиції США офіційно вимагає від нього надати усі записи, зроблені у кабінеті президента України Леоніда Кучми.

Сам пан Мельниченко вважає це неможливим, оскільки записи містять державну таємницю не лише України, а й Росії, Великобританії, Німеччини, Ізраїлю, Іспанії та інших країн.

Коментуючи для «Радіо Свобода» це звернення Миколи Мельниченка, колишній президент України, народний депутат, член фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук заявив: «Я був президентом і я знаю, що я вів у своєму кабінеті дискусії і розмови з офіційними особами, силовими міністрами, представниками служби безпеки, які складають державну таємницю. І коли вони доповідали щось у кабінеті президента, то я знав, що це є державна таємниця, яка охороняється відповідним способом. Але все це потрібно почути, тому що так – це ймовірно тільки, це припущення (що на записах міститься інформація, що є державною таємницею).

Я гадаю, що ніхто спеціально в Америку слухати державні таємниці, а також до майора Мельниченка не поїде. Ну, може хтось поїде, я не буду за всіх говорити. Я, наприклад, туди мандрувати не збираюсь.

Я можу тільки одне сказати, майор Мельниченко має ці плівки, якщо вони у нього є, привезти до України і тут їх можна на комісії, з відповідними гарантіями, послухати і сказати: «Так чи ні».

Леонід Кравчук також зазначив, що майор Мельниченко мав би спочатку віддати свої записи в Україну, а не везти до США. «Це вже справа майора Мельниченка і не треба залякувати нікого. Ще раз і ще раз наголошую – майор Мельниченко має приїхати в Україну, доповісти усі ці проблеми в Україні і йому мають бути гарантовані і збереження життя, і збереження таємниці. Його право потім залишити Україну, як це відбувається у цивілізованому світі. А збирати українських депутатів в Америці, я думаю не є реальна ситуація, нездійсненна».

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко з цього приводу заявив: «По-перше, я поїду чи полечу до США тоді, коли я цього буду бажати. По-друге, за охорону державних таємниць у нас відповідає конкретна державна структура і мене дивує, що Мельниченко, який все ж таки був майором Служби безпеки цього не знає, що конкретні люди, яких він назвав, вони ніякої відповідальності, по-перше не несуть за це, а по-друге, не можуть дати оцінку, що є складовою державної таємниці.

По-третє, мене здивувало і інше. До цього на «Радіо Свобода», виступаючи пан Мельниченко (я цю передачу особисто чув) заявив, що записів розмов Симоненка з президентом у нього немає. А сьогодні з’являється прізвище Симоненка.

Я ніколи не відмовлявся, що я зустрічався з президентом, але все ж таки, щоб це не було якоюсь піарівською черговою кампанією, а мова йде, дійсно, про державу, про міждержавні стосунки, то ці записи повинні прослухати спеціалісти, хто відповідає за збереження державних таємниць. Тільки вони мають право дати оцінку, що є державною таємницею, що не є такою.

Тому у мене викликало це певний подив. Невже майор Служби безпеки не знає, що у нас у державі є такі структури, які за це відповідають?»