Американський політолог Збіґнєв Бжезінський про політику Росії у Чечні та перспективу розширення НАТО

Американський політолог Збіґнєв Бжезінський про політику Росії у Чечні та перспективу розширення НАТО
Прага, 24 жовтня 2001 року - Відомий американський політолог Збіґнєв Бжезінський в інтерв’ю російській «Нєзавісімой газєтє» висловив сумнів у тому, що з огляду на нинішню антитерористичну кампанію у світі, Росія «матиме вільні руки», щодо своїх дій у Чечні. Збіґнєв Бжезінський також сумнівається, що російська влада зможе перешкодити планам нового розширення НАТО.

«Дії Росії у Чечні у деяких аспектах, можливо і спрямовані проти тероризму, але навіть у цьому випадку Росії потрібно звернути увагу на те, як Британія веде себе у Північній Ірландії, маючи справу з тероризмом. Британія не перетворила Белфаст на руїни і не вбила 30-40 тисяч осіб цивільного населення», - зауважив колишній помічник американського президента Джіммі Картера, відомий політолог Збіґнєв Бжезінський.

«Більше того, - наголосив він, можливо, варто зауважити, що Франція в кінці кінців визнала, що алжирці не є французами і припинила війну з ними шляхом політичного врегулювання».

А щодо критики з боку представників Росії стосовно намірів НАТО провести нове розширення, то Збіґнєв Бежезінський зазначив: «Розширення НАТО… не спрямоване проти Росії, це частина процесу творення значно стабільнішої Європи. Зокрема, Росія повинна розуміти побоювання країн Балтики в світлі того, що вони пережили після 1940 року. Більше того, балтійським країнам не додала впевненості офіційна заява російського МЗС про те, що в 1940 році вони вступили до СРСР, нібито, добровільно і відповідно до міжнародного права».

А стосовно критики Росії, щодо наміру Сполучених Штатів вийти із Договору з протиракетної оборони, американський політолог Бжезінський зауважив: «я сподіваюся, що російсько-американські дискусії призведуть до взаємного розуміння щодо необхідності модернізувати декотрі стратегічні угоди, котрі були підписані між Сполученими Штатами і СРСР в 1970-ті роки».

В інтерв’ю, що його в нинішньому числі опублікувала російська «Нєзавісімая ґазєта», відомий американський політолог також зауважив, що він «виклюючає можливість повернення до холодної війни, оскільки це не в інтересах Росії і Сполучених Штатів». За словами Збіґнєва Бжезінського, «в керівництві двох країн достатньо тверезомислячих людей для того, аби таке повернення (до холодної війни) стало неможливим».