Основною метою закордонної полiтики Югославiї є стати членом Європейського союзу. Така заява мiнiстра закордонних справ Горана Свiлановича стала приводом до палких дебатiв у союзному парламентi

Основною метою закордонної полiтики Югославiї є стати членом Європейського союзу. Така заява мiнiстра закордонних справ Горана Свiлановича стала приводом до палких дебатiв у союзному парламентi
Бєлград, 26 жовтня 2001 – Югославiя – мала i економiчно знищена країна й повинна пристосувати закордонну полiтику до реального становища країни. Економiчна ситуацiя в країнi визначає простiр для дипломатичних маневрiв в мiжнародних стосунках. Про це у доповiдi в союзному парламентi заявив мiнiстр Свiланович й зазначив, що основною метою країни є якомога швидша iнтеграцiя в європейськi структури, а згодом й членство в Європейському союзi.

Такi слова не сподобалися багатьом депутатам, насамперед тим, чиї партiї до минулого року були при владi й проводили зовсiм iнакшу полiтику. В цьому, як i завжди, найдальше пiшов лiдер ультранацiоналiстiв Воїслав Шешель, який сказав, що Мiнiстерство закордонних справ стало агентурою американського посла у Бєлградi. За словами Шешеля, Югославiя нинi – окупована держава. Мiлошевичевi соцiалiсти, зокрема, критикували закриття 13 посольств Югославiї в країнах Африки, Азiї й Латинської Америки та, звичайно, полiтику влади щодо Косова. На їхню думку, Югославiя “здалася ворогам сербського народу” чи то “продала честь й гiднiсть за жменю доларiв”. У вiдповiдь на це, мiнiстр Свiланович зазначив, що навряд чи можна говорити про честь держави, яка пенсiонерiв й найбiднiшi верстви населення та народнi кухнi утримує лише завдяки мiжнароднiй допомозi. Опозицiя незадоволена й готовнiстю уряду спiвпрацювати з Мiжнародним трибуналом у Гаазi. Опозицiйнi депутати рiшуче виступають проти європеїзацiї Югославiї бо це, на їхню думку, означає “натоiзацiю”, тобто пiдпорядкування країни Пiвнiчноатлантичному альянсовi. Проти нової закордонної полiтики найголоснiше виступають саме тi, хто в минулому проводив iзоляцiонiстську полiтику щодо мiжнародного спiвтовариства й агресивну щодо сусiдiв. Хоча вони наразi не мають бiльшостi в парламентi, їхнi дешевi псевдопатрiотичнi гасла звучать привабливо для деяких верств населення, насамперед для фактично безробiтних працiвникiв державних компанiй, бiженцiв та переселенцiв з колишнiх югославських республiк.

Ймовiрно роздратований такими виступами опозицiї, союзний мiнiстр внутрiшнiх справ Зоран Жiвкович в iнтерв’ю однiй телестанцiї сказав, що iснують пiдстави для заборони трьох полiтичних партiй, якi в минулому органiзували парамiлiтарнi угруповання. Вiн вiдмовився уточнити, котрi партiї має на увазi. Не важко зрозумiти, що йдеться про соцiалiстiв та радикалiв. Iншi урядовцi поки-що не коментували цю заяву. На думку оглядачiв, жодної заборони не буде, осiльки влада, якщо хоче, може й без неї вжити заходiв проти порушникiв закону. Чому їх досi не вживала, це вже iнша справа.