Про нове протистояння у кримських верхах

Про нове протистояння у кримських верхах
Симферополь, 29 жовтня 2001 - Перебуваючи наприкінці минулого тижня в Криму Президент України Леонід Кучма сказав приблизно так, що йому набридло бути вічним миротворцем, гасячи конфлікти, що періодично виникають між кримськими керівниками. Він попередив, що йому відомо про новий конфлікт, який розгоряється між кримським спікером Леонідом Грачем і прем’єр-міністром автономії Валерієм Горбатовим.

Зовні виглядає все досить пристойно. Леонід Грач періодично заявляє про непорушну дружбу між ним та главою місцевого уряду Валерієм Горбатовим. Останній з такою ж періодичністю попереджає урядовців про недопустимість політичної діяльності і про необхідність усьому складу уряду зосередитися на питаннях економіки.

Востаннє сторони обмінялися такими політичними люб’язностями, розтиражованими підконтрольною пресою, якраз перед приїздом до Криму президента. Тим не менш, Леонід Кучма минулого четверга заявив, що декларації про співпрацю між Верховною Радою та урядом Криму – залишаються лише на папері. До нього дійшла інформація, що в автономії назріває новий конфлікт між її керівниками. Леонід Кучма попередив, що перепусткою на посади до уряду Криму та у міністерства має були лише професіоналізм кандидата, а не колір його партквитка. Таким чином президент натякнув на те, що уже три місяці Рада міністрів АРК працює не у повному складі.

Нагадаю, що у вересні Верховна Рада автономії затвердила лише половину урядовців – серед них були представники груп Леоніда Грача і Льва Міримського, а от усі висуванці прем’єр-міністра Валерія Горбатова не набрали необхідної кількості депутатських голосів. І вже на жовтневу сесію місцевого парламенту прем’єр не подавав нових кандидатур на вакантні посади. Усі, кого він бачить в уряді, працюють в режимі “виконувачів обов’язків”. Урядові джерела стверджуюють, що Валерій Горбатов наполягатиме на повторному розгляді його кандидатур на листопадевій сесії. Але в секретаріаті Верховної Ради автономії повідомили, що досі жодних нових кадрових представлень з уряду не було.

Відомо також, що на минулій сесії частина депутатів, які підтримують прем’єра, не реєструвалися в залі засідань. І лише випадок дозволив комуністам зібрати кворум і провести цю сесію. Місцеві спостерігачі розцінили це як перше серйозне попередження Леонідові Грачу з боку Валерія Горбатова. Схоже, якщо у листопаді парламент автономії відмовиться підтримати кадрові пропозиції прем’єра, то на Крим чекає чергова політична криза. Місцеві ж спостерігачі розцінили слова президента як його підтримку Валерію Горбатову. Це може спонукати останнього до активних дій.