Генеральний секретар Північно-Атлантичного Альянсу Джордж Робертсон високо оцінив підготовку Словацької Республіки на шляху до НАТО

Генеральний секретар Північно-Атлантичного Альянсу Джордж Робертсон високо оцінив підготовку Словацької Республіки на шляху до НАТО
Прага, 6 листопада 2001 - «Надійність Північно-Атлантичного Альянсу залежить від його можливостей і дієвості. Це ділом повинні підтвердити і нові країни – члени НАТО», - заявив у Братіславі Джордж Робертсон. Під час зустрічі зі словацьким міністром оборони Йозефом Станком він ще раз наголосив на тому, що потрібно вміти не тільки брати, але й давати, не бути лише споживачем, а більше вкладати до спільної справи.

Розмова про важливість рівних потреб і можливостей у співпраці між членами Альянсу виникла під час візиту Джорджа Робертсона до Словаччини не випадково. По-перше тому, що в НАТО високо оцінили оперативність приєднання Словаччини до боротьби з тероризмом. По-друге, довір´я НАТО викликає і стан реформування словацької армії, зокрема, Концепція розвитку збройних сил - Модель 2010 рік. Цей документ розкриває шляхи створення такої армії, яка б віповідала духові часу і потребам союзників. Практично це означає: армія повинна бути меншою, але відмінно вишколеною і озброєною, іншими словами – професійною. Генральний секретар Альянсу Д. Робертсон не приховав радості, що саме цим шляхом уже сьогодні розпочалась модернізація словацького війська.

Підтримуючи Концепцію розвитку збройних сил Словаччини, Джордж Робертсон однак наголосив, наскільки важливою є в цілому громадська підтримка вступу країни до НАТО. Тут передусім ідеться про наслідки парламентських виборів, які відбудуться восени наступного року, за місяць до проведення празького самміту НАТО. Громадяни Словаччини повинні йти на вибори з відкритими очима, - наголосив у Братіславі генеральний секретар Альянсу. Іншими словами, багато залежатиме від того, які політичні сили виграють боротьбу за владу в країні, де і досі за кількістю прихильників перше місце утримує пролівий Рух за демократичну Словаччину з його незмінним лідером Владіміром Мечіаром.

Зрозуміло, в НАТО уважно спостерігатимуть за політичним барометром на Словаччині. Одна з ключових проблем НАТО - його подальше розширення - розглядатеметься в Празі. Генеральний секретар НАТО Д. Робертсон заявив у Братіславі, що цьому процесові ніхто, навіть Російська Федерація не зможе стати на заваді. У цьому світлі нинішній візит до Словаччини Джорджа Робертсона, переговори з усіма вищими посадовими особами країни мають особливо важливе значення.