В Україні бракує економічної свободи – нове міжнародне дослідження

В Україні бракує економічної свободи – нове міжнародне дослідження
Прага, 12 листопада 2001 – Стан економічної свободи в Україні є стабільно поганим, вважають автори нового міжнародного дослідження. За Індексом Економічної Свободи Україна посіла цього року 137 місце у світі, і залишилася у категорії економічно пригнічених країн. Нове дослідження, що його разом проводять американський діловий щоденник Вол Стріт Джорнал та організація Герітедж Фаундейшн цього року звертає увагу на те, що існує тісний зв’язок між економічною несвободою та схильністю до радикальних рухів та тероризму.

Автори нового дослідження економічної свободи у світі вважють, що українська економіка продовжує потерпати від надмірного втручання державних органів. «Хоча уряд здійснив кроки щодо лібералізації внутрішніх цін, а також валютного і торговельного режиму, спадщина радянських часів – бюрократична неефективність, всюдисуща корупція, застаріла індустріальна база, надмірний розвиток військово-промислового комплексу та слабкість законодавчої системи продовжують перешкоджати реформам в Україні», мовиться в дослідженні під назвою Індекс Економісної Свободи 2002.

Автори дослідження говорять, що Україні протягом року не вдалося зробити свою політику ефективнішою. Корупційні скандали потрясали країну і сягали найвищих представників влади, включно з президентом країни. Тим не менше, аналітики відзначають, що певного поступу Україна досягла у галузі лібералізації економіки та у проведенні земельної реформи. Хоча Україні цього року вдалося реструктуризувати свої борги і відвернути загрозу дефолту, це не викликало довіри інвесторів, і закордонні інвестиції до української економіки залишаються дуже малими, зазначають автори дослідження економічної свободи у світі.

За сукупністю таких показників, як торговельна та монетарна політика, оподаткування, втручання уряду в економіку, рух капіталу та іноземні інвестиції, а також інфляція та розвиток тіньової економіки, Україна, як і минулого року, потрапила до категорії економічно пригнічених країн. Вона посліла 137 місце, розділивши його із такими країнами, як Таджикістан та В’єтнам. Майже всі країни колишнього Радянського Союзу, за винятком Білорусі, Узбекістану та Туркменістану, випередили Україну, при чому така країна як Естонія увійшла у четвірку найвільніших країн у світі.

Очолили загальний список Гонконґ, Синґапур та Нова Зеландія. Ці країни традиційно мають високий ступінь економічної свободи та відповідно високі темпи економічного зростання у довгій часовій перспективі. У цьогорічному дослідженні американського ділового часопису Вол Стріт Джорнал та неурядової організації Герітедж Фаундейшн вимальовується ще одна, актуальна у світлі останніх подій, залежність. Економічно вільні країни також демонструють вищий рівень толерантності, ніж ті, де економічний утиск штовхає людей до радикальних дій, в тому числі і актів тероризму.

Такі країни, як Ірак, Іран, Сирія, Лівія та Північна Корея – належать до найбільш економічно пригнічених країн, Єгипет та Ємен – у списку «в основному пригнічених» країн, до якого належить і Україна. А про такі країни, як Афганістан, Судан та деякі інші, дослідники говорять, що влада закону там настільки мала, що їх неможливо аналізувати.