Навколо передвиборчих фальсифікацій

Навколо передвиборчих фальсифікацій
Київ, 20 листопада 2001 - За словами заступника директора Інституту соціології Національної Академії наук України, Президента Соціологічної асоціації Миколи Шульги, соціологія має значний авторитет серед українських громадян. Цим феноменом намагаються скористатися нечисті на руку політичні ділки. Мета у них єдина - за допомогою соціології так вплинути на свідомість, а то й на підсвідомість людини, щоб вона не могла зробити усвідомленого вибору на парламентських виборах.

Пан Шульга та інші соціологи занепокоєні великою кількістю соціологічних структур, які оприлюднюють дані на замовлення політичних партій та окремих структур. Вони радять пересічному виборцю насамперед звертати увагу на те, чи соціологічна структура пройшла акредитацію у Соціологічній Асоціації. Лише за такої умови, - каже Микола Шульга, - Асоціація відповідає за результати роботи соціологів. Інакше ж не варто довіряти соціологічним даним. До слова сказати, акредитація соціологічних установ є добровільною. І як зазначив Валерій Хмелько, Президент Київського міжнародного інституту соціології, добровільність дозволить визначити, чи соціологічна структура створена вмисно під вибори , чи вона має репутацію постійної солідної установи.

Окрім цього, соціологи закликали громадян України відрізняти соціологічні дані від даних опитувань в Інтернеті, інтерактивного опитування на телебаченні. Останні не мають до соціології жодного відношення. Саме у такий спосіб виборці можуть вберегтися від фальсифікації на виборах - упевнений Президент Соціологічної Асоціації України.