Криза в галузі пасажирських авіаперевезень в країнах ЄС загострюється – після банкрутства бельгійської Сабени така загроза нависла над іншими авіакомпаніями

Криза в галузі пасажирських авіаперевезень в країнах ЄС загострюється – після банкрутства бельгійської Сабени така загроза нависла над іншими авіакомпаніями
Брюссель, 22 листопада 2001 – Колишні працівники збанкрутілої бельгійської аіакомпанії Сабена на знак протесту кілька днів тримала міжнародне летовище Завентем в облозі. Тисячі демонстрантів вимагають праці й розслідування причин банкрутства авіакомпанії. Існує версія, що корумповане керівництво Сабени, зокрема, головний її менеджер, який прийшов у Сабену з німецької Люфтганзи, цілеспрямовано довів аівакомпанію з 82-річним досвідом до розорення. Інша версія – це різке зменшення авіаперевезень після терактів 11 вересня. В Брюсселі на летовищі Завентем згортають діяльність представництва інших авіакомпаній, таких я к французька ЕрФранс, німецька Люфтганза, нідерландська КЛМ, ірландська Ерлінґус та інші. Фахівці вважають, що найближчим часом Ерлінґус чекає така ж сумна доля, яка спіткала авіакомпанію Сабена.

Парадокс у тому, що бельгійський міжнародний аеровокзал Завентем упродовж багатьох років служив для міжнародних авіакомпаній головним місцем стиковки. Але за нинішніх обставин може трапитись так, що до столиці Європейського Союзу – Брюсселя – можливо буде дістатися лише залізничним, автомобільним або морським транспортом. Комісія Європейського Союзу, усвідомлюючи загрозу банкротства низки європейських авіакомпаній, остерігається, що це може зашкодити подальшому створенню транс-європейської транспортної мережі.

Водночас, Єврокомісія опинилася в глухому куті. Європейська комісія забороняє країнам Євросоюзу надавати своїм національним авіакомпаніям грошову допомогу з державного бюджету. Це вважатиметься порушенням закону про вільну конкуренцію. Але з іншого боку, врятувати європейські авіакомпанії зможуть лише державні гроші. Щоби вибратися з цього глухого кута, 23 листопада в Белфасті відбудеться спеціальна нарада представників міжнародних акіакомпаній, урядів та Європейської комісії.